ellinikigeorgia

Αφίδες εσπεριδοειδών: Σωστός έλεγχος και στοχευμένη αντιμετώπιση

Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλλουν πολλές καλλιέργειες, αλλά και τα εσπεριδοειδή. Προτιμούν την κάτω επιφάνεια νεαρών φύλλων, από τα οποία απομυζούν φυτικούς χυμούς προκαλώντας το γνωστό “καρούλιασμα” των φύλλων. Επίσης, προσβάλλουν και άνθη προκαλώντας την πτώση τους.

Πράσινη αφίδα εσπεριδοειδών

Η προσβολή στα εσπεριδοειδή ξεκινά με την εμφάνιση της νεαρής τρυφερής βλάστησης και συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Εκκρίνουν μελιτώδεις ουσίες πάνω στις οποίες αναπτύσσεται ο μύκητας της “καπνιάς”. Ορισμένες αφίδες είναι και φορείς της ίωσης της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.

Μαύρη αφίδα εσπεριδοειδών

Τα όρια για την καταπολέμηση είναι 5-10% των βλαστών με αποικίες αφίδων στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές, αντίστοιχα. Ο παραγωγός πρέπει να εξετάζει τα δέντρα του, παρατηρώντας τον αριθμό των προσβεβλημένων βλαστών μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταμέτρηση του αριθμού των προσβεβλημένων βλαστών σε ένα m2 κόμης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφελίμων (ειδικά των αρπακτικών που ξεχωρίζουν εύκολα).

Ακμαίο γένους Scymus sp. που τρέφεται με αφίδες
Λάρβες αρπακτικού Scymus sp. που τρέφονται σε αφίδες.

Η παρουσία ωφέλιμων αρπακτικών είναι επιθυμητή και πρέπει να σταθμίζεται πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για εφαρμογή που ενδεχομένως τα βλάψει.

Εάν τοπικά ξεπεραστούν τα ανωτέρω όρια, μπορεί να σχεδιαστεί αντιμετώπιση του εχθρού με χημικά μέσα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των μελισσών. Για να μην αποβούν οι εφαρμογές σκευασμάτων μελισσοτοξικές, θα πρέπει να προτιμούνται τα ηπιότερα εξειδικευμένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα με την ένδειξη «σχετικά μη μελισσοτοξικό» και να εφαρμόζονται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες μετά το πέρας της δραστηριότητας των μελισσών. Οι μελισσοκόμοι να ειδοποιούνται για την εφαρμογή του ψεκασμού με σκοπό το κλείσιμο των κυψελών για 24 ώρες μετά την εφαρμογή.

Ο παραγωγός πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά μόνο δέντρα ή στα επανεμβολιασμένα που συνήθως έχουν το πρόβλημα, στοχεύοντας την νεαρή βλάστηση και να μην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά μόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.