Την εμφάνιση και την εξέλιξη εχθρών και ασθενειών της αμπέλου στην Κρήτη αποτυπώνει αναλυτικά το τεχνικό δελτίο που δημοσίευσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Στο τεχνικό δελτίο αναλύονται επίσης τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία αποτελούν άλλωστε καθοριστικό παράγοντα στην εμφάνιση και εξέλιξη εχθρών και ασθενειών στα φυτά.
Συμπερασματικά το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά από πλευράς φυτοπροστασίας και οι αμπελουργοί χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τις ζημιές. Τα κύρια φυτοπαράσιτα του κρητικού αμπελώνα, ευδεμίδα και ωίδιο, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, οι άκαιρες βροχοπτώσεις κοντά στον τρύγο ευνόησαν τις σήψεις και επιδείνωσαν τις ζημιές.
Σημαντικό στοιχείο η πιο όψιμη βλάστηση των τελευταίων ετών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα και τον Μάρτιο. Για παράδειγμα στην ποικιλία σουλτανίνα και στην παραλιακή ζώνη οι οφθαλμοί ξεκινούν να ανοίγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, με 20-25 ημέρες διαφορά σε σύγκριση με το 2021.
Δείτε εδώ το Τεχνικό δελτίο στο οποίο αναλύονται και παρέχονται οδηγίες για την αντιμετώπιση της Ευδεμίδας, Τζιτζικάκια, Μύγα Μεσογείου και τις ασθένειες φόμοψη, ωίδιο, περονόσπορος, σήψεις σταφυλιών.