γεωργια

«Να αντιμετωπίσουμε τη γεωργία μας ως επένδυση»

Την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία όλων των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε αυτός να… πατήσει γκάζι και να βγει μπροστάρης δημιουργώντας μια νέα εποχή για τη χώρα μας, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Γεωργίας, Σπήλιος Καταφυγιώτης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “το μέλλον είναι το παρόν, και αν δεν φτιάξουμε αυτό καμία ΚΑΠ, επιδότηση ή άλλου είδους οικονομικό κίνητρο, δεν δύνανται να πάνε τη γεωργία μας στην θέση που πραγματικά της αξίζει”.

Χαρακτηρίζοντας την ελληνική γεωργία ως ένα ημιτελές παζλ, ο κ. Καταφυγιώτης σημείωσε, ότι ενώ διαθέτουμε σαν χώρα όλα εκείνα τα σπάνια κομμάτια που άλλα κράτη εύχονται να είχαν, δηλαδή τις πιο κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και πλούσια βιοποικιλότητα, ωστόσο ο κλάδος δεν μπορεί να τρέξει μπροστά ελλείψει δύο κομματιών που λείπουν και που είναι η εκπαίδευση και η συνεργασία. ”Δυστυχώς στην Ελλάδα του Αριστοτέλη εκπαίδευση και ενημέρωση έχουν παραγκωνιστεί σημαντικά, με ευθύνη όχι μόνο των αγροτών, αλλά και των επιστημόνων (ιδιωτών και κρατικών φορέων)” τόνισε, και συμπλήρωσε ότι “στο θέμα συνεργασίας, παρατηρείται άρνηση και δυσκολία στην κατανόησή του ότι μια ομάδα μπορεί να δημιουργήσει θαύματα, ενώ μια μονάδα όσο και να δουλέψει δεν θα καταφέρει καν να τα προσεγγίσει”.

Σημειώνοντας ότι οι αγρότες στη χώρα μας διακρίνονται σε κατηγορίες, σε αυτούς που “βλέπουν” τον αγροτικό χώρο ως ένα επιχειρηματικό πεδίο με λαμπρό μέλλον και σε εκείνους που απλά πηγαίνουν στα χωράφια κάνουν τα απολύτως αναγκαία, καταναλώνοντας τις επιδοτήσεις, άσκοπα τις περισσότερες φορές και όχι επενδύοντας με σκοπό να πάει η μονάδα βήματα μπροστά, ο κ. Καταφυγιώτης επεσήμανε ότι “τελικά θα επιβιώσουν και θα βγουν μπροστά στο νέο περιβάλλον, μόνο όσοι αντιμετωπίσουν την γεωργία ως επένδυση”.

Περαιτέρω, ο ίδιος τονίζοντας ότι το κράτος οφείλει να διαχειριστεί πιο ορθολογικά την ελληνική γεωργία, παρέχοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της ολοκληρωμένη ενιαία στρατηγική για επιμέρους ζητήματα και απλοποιώντας διαδικασίες σε επίπεδο δομών, επεσήμανε ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά και βοηθητικά, αποτρέποντας εξαρτήσεις, αλλά και να “βλέπει” με μηδενική καχυποψία τους αγρότες, επιτρέποντάς τους έτσι να ασχολούνται με τις καλλιέργειές τους απερίσπαστοι και όχι με τον π.χ “βραχνά της τρίμηνης φορολογικής διευθέτησης στο σβέρκο τους, λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας σε κάθε στάδιο παραγωγής”.

Καλώντας και τους αγρότες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την τρέχουσα κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Καταφυγιώτης τους προτρέπει να συνεργάζονται στενά τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους επιστήμονες, προκειμένου να καινοτομούν και να προχωρούν διαρκώς ένα βήμα μπροστά, αλλά και να φιλτράρουν την πληροφόρηση που λαμβάνουν, παραμένοντας πιστοί στο στόχο που έχουν θέσει.

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, που τελικά δεν προχώρησαν, τόνισε ότι σαν ιδέα η δημιουργία τους ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το όλο οικοδόμημα στήθηκε σε λάθος βάσεις, με αποτέλεσμα τα θεμέλια να μην κρατήσουν και έτσι να “γκρεμιστούν”.

Επισημαίνεται ότι το θέμα που αφορά στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, τέθηκε επί τάπητος σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Money Show στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 29 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hyatt.

Συνέντευξη στην Έλενα Αλεξιάδου, ΑΠΕ