cropped-brexit.jpg

Άτακτο BREXIT: Χωρίς προστασία μένουν τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ

Να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους διασφάλισης της προστασίας των γεωγραφικών τους ονομασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥπΑΑΤ τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.

Η αποχώρηση του Ηνωμένο Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου 2019 θέτει τέλος στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα τρόφιμα και καταργεί τους κανόνες της ΕΕ για τα συστήματα ποιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ως εκ τούτου η νομοθεσία της ΕΕ που προστατεύει τις Γεωγραφικές Ενδείξεις δεν θα έχει ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ονομασίες ΠΟΠ και ΠΓΕ που έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ δεν θα προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρά την πρόθεσή του να υιοθετήσει συστήματα ποιότητας αντίστοιχα με αυτά της ΕΕ δεν έχει εκδώσει έως σήμερα σχετική νομοθεσία ή οδηγίες σχετικά με την διαδικασία αίτησης προστασίας μιας γεωγραφικής ένδειξης.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, εαν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ε.Ε. (και επομένως και οι ελληνικές) καταπέσουν σε κοινές (generic) στο έδαφος του ΗΒ ή αν κάποιος τρίτος ζητήσει κατοχύρωση εμπορικού σήματος εκμεταλλευόμενος το κενό που θα προκύψει από μια άτακτη αποχώρηση θα δημιουργηθεί μεγάλος κίνδυνος στην προστασία των προϊοντων Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος καταχώρισης κακόπιστων εμπορικών σημάτων που θα παραπέμπουν σε ελληνικές ΓΕ, όπως άλλωστε έχουν συμβεί σε άλλες τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, μία αμερικανική ή άλλη επιχείρηση θα μπορούσε να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα στο ΗΒ χρησιμοποιώντας καταχωρισμένη ελληνική ΠΟΠ ή ΠΓΕ, όπως το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες τρίτες χώρες».

Τυχόν τέτοιες ενέργειες, απομιμήσεων ή ψευδεπίγραφων προϊόντων ελληνικών ΓΕ στην αγορά του ΗΒ, θα προκαλέσουν απώλεια εισοδήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το κόστος αυτό θα προστεθεί στους αυξημένους δασμούς που αναμένεται να ισχύσουν.

Για να αποφευχθούν ενδεχομένως τέτοιες πρακτικές η αρμόδια υπηρεσία προτρέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους διασφάλισης της προστασίας των γεωγραφικών τους ονομασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως για παράδειγμα μέσω των εθνικών συστημάτων προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων (UK GI Scheme) είτε μέσω καταχώρισης εμπορικών συλλογικών σημάτων.