σιταρι

Αύξηση της πάγκοσμιας ζήτησης τροφίμων την επόμενη δεκαετία – Σταθερές οι τιμές

Η παγκόσμια ζήτηση για γεωργικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% μέσα την επόμενη δεκαετία, με ελαφρώς ταχύτερη αύξηση της γεωργικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων να παραμείνουν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η παγκόσμια γεωργία έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα διαφοροποιημένο τομέα, από πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έως μεγάλες πολυεθνικές εκμεταλλεύσεις“, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του FAO José Graziano da Silva και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría στον πρόλογο της έκθεσης.

Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής, παρόλο που δεν προβλέπεται αύξηση των γεωργικών εκτάσεων, θα επιτευχθεί μέσω της νέας τεχνολογίας και της εντατικοποίησης της γεωργίας τα οποία ωστόσο θα συντελέσουν στην αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 0,5% ετησίως.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση, αναδύονται νέες αβεβαιότητες στον γεωργικό τομέα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εμπορικές εντάσεις, η εξάπλωση των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, η αυξανόμενη αντοχή στα φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά καθώς και τα όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι αβεβαιότητες περιλαμβάνουν επίσης τις εξελισσόμενες διατροφικές προτιμήσεις υπό το πρίσμα των θεμάτων υγείας καθώς και τις ανησυχητικές παγκόσμιες διαστάσεις της παχυσαρκίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση δημητριακών για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 150 εκατ. τόνους κατά την περίοδο των προβλέψεων – που αντιστοιχεί σε αύξηση 13% – με το ρύζι και το σιτάρι να καταλαμβάνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Ο σημαντικότερος παράγοντας που οφείλεται στην προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης των βασικών προϊόντων είναι η αύξηση του πληθυσμού.

Η έκθεση προβλέπει την αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης και φυτικών ελαίων λόγω της συνεχιζόμενης τάσης για κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ιδίως σε πολλές χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα.

Αντίθετα σε αναπτυγμένες χώρες οι ανησυχίες για την υγεία είναι πιθανό να οδηγήσουν προς μείωση τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη μετάβαση από τα φυτικά έλαια στο βούτυρο.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.