10 – 11 Φεβρουαρίου 2015 – Επιστημονικό Διήμερο με τίτλο: “Biotechnological Innovations in Modern Winemaking” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Επιστήμη Οίνου και Ζύθου-Master of Science in Wine and Beer Science» από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 από τις 16:30 έως τις 22:00 στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
10 Φεβρουαρίου
Module 1
1. Rationalization in the use of selected yeast in Winemaking. New approaches & tendencies.
2. Yeast protection and nutrition. What is the difference and what are the benefits.
Module 2
1. New approaches in anti-Brettanomyces protection (the development and use of Chitosan Derivates).
2. An effective cure for wines with Sulphur off-flavors using inactivated mineral yeast
11 Φεβρουαρίου
Module 3
Enzymes. The complete arsenal and the optimization in its use.
Module 4
Malolactic Bacteria. An unnecessary luxury or a necessity? The role of timing of addition, and differences between strains for sensory security.
Εισηγήτρια: Κα Sigrid Gertsen-Schibbye (B.Sc., McGill University), Technical Support Manager in North America for Lallemand Inc., Canada
Συντονισμός – Απόδοση στην Ελληνική: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας