φυτοφαρμακα-ψεκασμος

Διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων: Διαφάνεια παντού και επανέλεγχο μελετών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Διαφάνεια και ανοικτή πρόσβαση στις μελέτες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα φυτοφάρμακα.

Με 526 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 72 αποχές, τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις μελέτες, τα δεδομένα και τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την έγκριση ενός φυτοφαρμάκου.

Από την άλλη, οι αιτούντες έγκριση θα πρέπει να καταγράφουν όλες τις ρυθμιστικές μελέτες που διενεργούν σε δημόσιες βάσεις δεδομένων και να μεριμνούν για «περιόδους σχολιασμού», κατά τις οποίες τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να υποβάλουν πρόσθετα δεδομένα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες θα έχουν ληφθεί υπόψη πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το «copy – paste» στους φακέλους έγκρισης επιβεβαιώνουν ότι η επιτροπή έρευνας έκανε καλά τη δουλειά της. Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει το σύστημα έγκρισης για τα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη και να επανεξετάσει άμεσα τη χρήση της γλυφοσάτης» – Πρόεδρος  ειδικής επιτροπής ΕΚ Eric Andrieu.

Το ΕΚ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για διαδικασίες πολιτικού ελέγχου κατά τη διαδικασία έγκρισης. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν ενδελεχή πρακτικά από τις συνεδριάσεις τους και οι ψηφοφορίες τους να είναι ανοιχτές.

Επανεξέταση μελετών

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ, οι διαδικασίες αξιολόγησης μετά τη διάθεση του φυτοφαρμάκου στην αγορά θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει επιδημιολογική έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων στην υγεία.

Προτείνει επίσης την επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών για τους κινδύνους καρκινογένεσης από γλυφοσάτη και τη θέσπιση ανώτατων τιμών για κατάλοιπα γλυφοσάτης στο χώμα και τα επιφανειακά ύδατα.

Σε διαφορετικό κράτος μέλος η διαδικασία ανανέωσης έγκρισης

Το ΕΚ τόνισε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το δικαίωμα των αιτούντων έγκριση να διαλέξουν όποιο κράτος μέλος επιθυμούν για την εξέταση της αίτησής τους σχετικά με την έγκριση κάποιας δραστικής ουσίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ελλιπής ως προς τη διαφάνεια και ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να αναθέτει τη διαδικασία ανανέωσης της έγκρισης σε διαφορετικό κράτος μέλος κάθε φορά.