Με την αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων να αγγίζει τα 255 δισ. ευρώ το 2017, η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα και εισαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων το 2017, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθαν σε 138 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,1 %, ενώ η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 117 δισ. ευρώ. Έτσι, η ΕΕ εμφανίζει καθαρό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 21 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές της ΕΕ σημειώνουν αύξηση και προς τους πέντε κύριους εμπορικούς μας εταίρους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Η συνολική παραγωγή του γεωργικού τομέα της ΕΕ το 2017 εκτιμάται σε 427 δισ. ευρώ. Η αλυσίδα μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5 % της απασχόλησης και το 3,7 % της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ.
Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα
Η ΕΕ εξάγει ευρύ φάσμα προϊόντων από όλα τα τμήματα της αξιακής αλυσίδας, από βασικά γεωργικά προϊόντα και άλλα πρωτογενή προϊόντα έως μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (όπως τυρί και κρασί) και προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλού βαθμού επεξεργασία.
Τα εμβληματικά προϊόντα της ΕΕ που ηγούνται των εξαγωγών είναι το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, οι βρεφικές τροφές, τα διατροφικά παρασκευάσματα, η σοκολάτα και το χοιρινό κρέας.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, με μείωση του μεριδίου των δύο βασικών χωρών προέλευσης (Βραζιλία και ΗΠΑ) προς όφελος άλλων προμηθευτών.
Η ΕΕ ουσιαστικά προμηθεύεται τρία βασικά είδη προϊόντων από τρίτες χώρες: προϊόντα που δεν παράγονται (ή παράγονται σε μικρό μόνο βαθμό) στην ίδια την ΕΕ λόγω φυσικών συνθηκών (όπως τροπικά φρούτα, καφέ κλπ.), προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφές και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά για περαιτέρω επεξεργασία.
Διαβάστε την ετήσια έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων το 2017 εδώ.