Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το 2017 – έντονες χαλαζοπτώσεις και ισχυροί παγετοί την άνοιξη καθώς και η ξηρασία το καλοκαίρι – προκάλεσαν σημαντικές ζημίες στους αμπελώνες σε όλη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης να αναμένουν πολύ χαμηλή συγκομιδή για το 2017.
Οι χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στο μέγεθος των συγκομιδών τους: στην Ισπανία αναμένεται ότι η συγκομιδή θα είναι κατά 16% χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στη Γαλλία 17% και στην Ιταλία 21%. Ορισμένες περιφέρειες εντός αυτών των χωρών αναμένουν μειώσεις ακόμη μεγαλύτερες από αυτούς τους εθνικούς μέσους όρους. Για παράδειγμα, η ισπανική περιφέρεια Castilla-la-Mancha αναμένει ότι η συγκομιδή θα είναι κατά 19% χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ η Σικελία στην Ιταλία αναμένει μείωση κατά 35%.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, η συγκομιδή του κρασιού 2017-2018 εκτιμάται σήμερα ότι ανέρχεται σε περίπου 145 εκατ. εκατόλιτρα, περίπου 22 εκατ. εκατόλιτρα (-14%) χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και 5,5 εκατ. εκατόλιτρα χαμηλότερα από την περίοδο 2012-2013 (ρεκόρ χαμηλής συγκομιδής των τελευταίων ετών).
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται αύξηση της παραγωγής
Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ ορισμένες χώρες αναμένουν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Πορτογαλία προβλέπει, για παράδειγμα, αύξηση κατά 10% από το 2016, ενώ η Αυστρία, παρά τον ισχυρό παγετό το περασμένο έτος, αναμένει βελτίωση 23%. Η Ρουμανία αναμένει αύξηση κατά 60%, απόδοση στο επίπεδο του 2013 και αύξηση κατά 35% σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή πενταετίας.
Αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις του μεγέθους της συγκομιδής θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς η κατάσταση γίνεται σαφέστερη μετά την πραγματική συγκομιδή.
Η παραγωγή οίνου στην Ε.Ε.