Ορνιθολογικη

Εκδρομή στο Πόρτο Λάγος

14 – 15 Μαρτίου 2015 – Διήμερη εκδρομή στη λίμνη Ισμαρίδα-λιμνοθάλασσες Ροδόπης και το Πόρτο Λάγος διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 14 με 15 Μαρτίου 2015.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο σύστημα υγροτόπων διεθνούς σημασίας, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και αποτελείται από τη λίμνη γλυκού νερού Ισμαρίδα, παράκτιες λιμνοθάλασσες και αρμυρόβαλτους με καλαμώνες (Phragmites), υγρολίβαδα και την υφάλμυρη λίμνη Βιστωνίδα, που χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία.

Η περιοχή είναι σημαντική για τα αναπαραγόμενα, διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια, καθώς και για τα είδη που αναπαράγονται σε καλαμώνες. Χιλιάδες πάπιες όλων των ειδών ξεχειμωνιάζουν εδώ κάθε χρόνο, αλλά και είδη απειλούμενα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως η Νανόχηνα (Αnser erythropus), η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus) και η Χαμωτίδα (Tetrax tetrax).

Οι συμμετέχοντες θα μείνουν στην Κομοτηνή, ενώ θα επισκεφτούν την αρχαία Μαρώνεια, το κοσμοπολίτικο Φανάρι και το Πόρτο Λάγος, κάνοντας παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Ισμαρίδα, στη Βιστωνίδα, στην Ξηρολίμνη και το Πόρτο Λάγος. Με τη βοήθεια έμπειρων παρατηρητών-μελών της Ορνιθολογικής αναμένεται να παρατηρηθούν όλα τα είδη που διαχειμάζουν αυτήν την περίοδο.

Ενδεικτικά, στην Ισμαρίδα θα παρατηρηθούν αρπακτικά όπως Καλαμόκιρκος, Γερακίνα, Νανογέρακο, Πετρίτης, και πιθανώς Θαλασσαετό, ενώ έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές και η Χιονογερακίνα. Με λίγη τύχη θα δούμε Ήταυρο, πάπιες όπως Κιρκίρια, Χουλιαρόπαπιες, Ψαλίδες και πιθανώς στα υγρολίβαδα της λίμνης να δούμε και Χαμωτίδες.

Στη Βιστωνίδα αναμένεται να παρατηρηθούν Γκισάρια, Μαυροκέφαλες πάπιες, Νανοπρίστες και πιθανώς Κεφαλούδι, ενώ στην Ξηρολίμνη Βουβόκυκνους και Αγριόκυκνους, Σφυριχτάρια και Φαλαρίδες. Στο Πόρτο Λάγος ενδέχεται να παρατηρηθούν Αργυροπελεκάνους, Θαλασσοπρίστες, Λαμπροβούτια, Βουκεφάλες, Λαγγόνες και από αρπακτικά Θαλασσαετό, Στικταετό και πιθανώς το Διπλοσάινο. Στην παραλία του Λάγους πολλά παρυδάτια μεταξύ αυτών, Λασποσκαλίδρες, Στρειδοφάγοι, Αργυροπούλια, Αβοκέτες, Κοκκινοσκαλίδρες και ίσως Θαλασσολιμόζες.

Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν και η αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14/3/15 στις 07:45. Η επιστροφή έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Κυριακής 15/3/15.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Γραφείο της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη, στο τηλ. 2310 244245 ή στο e-mail thess@ornithologiki.gr.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής εδώ