23 Μαρτίου 2016 – Το κλίμα του πλανήτη μας άλλαζε, αλλάζει και θα αλλάζει. Ζούμε πλέον και θα ζούμε και στο μέλλον σε ένα πιο ζεστό κλίμα, με τις βροχοπτώσεις αλλού να είναι μειωμένες και να προκαλούνται ξηρασίες και αλλού να είναι ακραίες και να έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρες. Το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει κατά τις προσεχείς δεκαετίες, όπως αποτυπώνεται από όλα τα κλιματικά μοντέλα.
Τα κράτη και οι λαοί είναι αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ευτυχώς, οι κυβερνήσεις είναι τώρα πλήρως πεπεισμένες για την επιστημονική απόδειξη της κλιματικής αλλαγής και για την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Περισσότερη έρευνα και επενδύσεις είναι απαραίτητες για την προώθηση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Ο σχεδιασμός και η ανοικοδόμηση βιώσιμων πόλεων, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ιδιαίτερα στα κτίρια και η υιοθέτηση των αρχών της «κυκλικής οικονομίας» που θα δίνει έμφαση στην μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση, είναι οι βασικές προκλήσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις αναγκαίες αλλαγές για την αποφυγή των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται και συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έφτασαν νέα επίπεδα ρεκόρ το 2015. Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα των 280 ppm), και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για ολόκληρο το 2016. Με δεδομένη τη σχετικά μικρή συνεισφορά της Ευρώπης στο παγκόσμιο ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (9%) και την ακόμη μικρότερη της Ελλάδος (0,3%), η πρόκληση για τη χώρα μας εστιάζεται στη στρατηγική και τα μέτρα για την προσαρμογή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω προγραμμάτων και μνημονίων συνεργασίας, επιζητά συνέργειες με τις δημόσιες και ιδιωτικές Υπηρεσίες, την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα, με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών κλίματος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, να γίνουν οικονομίες κλίμακας με στόχο την ενοποίηση των Δικτύων παρατήρησης και καταγραφής των Κλιματικών και Μετεωρολογικών δεδομένων, ενώ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες θα υπάρξουν μέσω των νέων προγραμμάτων LIFE της ΕΕ για το περιβάλλον, καθώς για τη νέα περίοδο 2014-2020 πρόκειται να διατεθούν συνολικά περί τα 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ΕΜΥ,ιδρυτικό μέλος του WMO και επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτόν,συνδιοργανώνει με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας και προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί τους χώρους εργασίας της,στις 23 Μαρτίου 2016 ημέρα Τετάρτη και από 12:00 έως 17:00 στη διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό.
Εφέτος παράλληλα συμπληρώνονται 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλη, του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου και πατέρα του πρώτου διασωθέντος βιβλίου Μετεωρολογίας στον κόσμο με τίτλο «Μετεωρολογικά». Η ΕΜΥ συμμετέχει με την UNESCO στον εορτασμό του 2016 ως : «Επετειακού έτους Αριστοτέλη»