Την εμφάνιση έντονων μυκητολογικών προσβολών στο αμπέλι προκάλεσαν οι παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις έως τα τέλη Ιουλίου και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις σύμφωνα με την αποτίμηση της φετινής καλλιεργητικής περιόδου από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ευνόησαν την ανάπτυξη περονόσπορου και οδήγησαν σε αλλεπάλληλους κύκλους εμφάνισης του παθογόνου με αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισής του από ορισμένους καλλιεργητές παρά τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς.
Οι προσβολές παρατηρήθηκαν τόσο στη φυλλική επιφάνεια (κυρίως στη βλάστηση) όσο και στους βότρεις. Τα φύλλα μετά τις προσβολές δεν ήταν σε φυσιολογική κατάσταση και παρά την υποχώρηση των προσβολών με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών τον Αύγουστο, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν προς όφελος της σωστής ωρίμανσης αλλά και διατήρησης των σταφυλιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παρουσιαστούν δυσκολίες στην ωρίμανση των σταφυλιών αλλά και όξυνση φαινομένων όπως ο μαρασμός των σταφυλιών.
Οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές (αποφυλλώσεις, δεσίματα, καθαρισμοί) αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα εμφάνισης ζημιών. Επιπλέον ορισμένες ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις προσβολές ενώ και η τοποθεσία των αγροτεμαχίων (μικροκλίμα) έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα με τις προσβολές περονόσπορου υπήρξαν και προσβολές από βοτρύτη καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Όσον αφορά τις εντομολογικές προσβολές, οι πτήσεις της ευδεμίδας κυμάνθηκαν σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, αυξημένη ωστόσο ήταν η παρουσία από το τζιτζικάκι όπως και πέρυσι.
Στις περιπτώσεις υψηλών πληθυσμών εντόμων (τζιτζικάκια, θρίπας, ψευδόκοκος) στα φυτικά μέρη και προκειμένου να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές τους, οι καλλιεργητές καλό θα ήταν να προβούν σε μία εφαρμογή με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν μετά τον τρύγο.