γεωπονικο-πανε

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα βραβεύσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

9 Ιουνίου 2015 – Την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015 στις 15:00,  στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει τελετή παρουσίασης και βράβευσης επιχειρηματικών σχεδίων που ολοκληρώνει την 4η χρονιά δραστηριότητάς της.  Θα διαγωνιστούν τέσσερις καινοτόμες, ολοκληρωμένες επενδυτικές προτάσεις που έχουν εκπονηθεί από τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου.

Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα γίνει από επταμελή Επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και οργανισμών, συμβούλους επιχειρήσεων και επιχειρηματίες. Τα επιχειρηματικά σχέδια που διαγωνίζονται αξιοποίησαν ποικιλία αντικειμένων στα οποία πραγματοποιείται υψηλού επιπέδου καινοτόμος έρευνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και αφορούν Βιοτεχνολογία, Οινολογία, Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων, Φυτική και Ζωϊκή Παραγωγή.

Τα επιχειρηματικά σχέδια

MELEONAS: O Meleonas είναι μια καινοτόμος επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα αγορά των «πολυ-λειτουργικών αγρών» και εδράζεται στη Νεροτριβιά Ευβοίας σε ιδιόκτητη έκταση 20 στρεμμάτων. Στόχος της επιχείρησης είναι μέσα από βιωματική σχέση και αλληλεπίδραση, να δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με την μέλισσα και τον κλάδο της μελισσοκομίας.

Εκτός από εξειδικευμένα σεμινάρια μελισσοκομίας σε ερασιτέχνες αλλά κυρίως σε επαγγελματίες μελισσοκόμους, ο Meleonas δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά την μέλισσα και την τέχνη της μελισσοκομίας παράγοντας μάλιστα και ο ίδιος το δικό του μέλι, όντας “μελισσοκόμος για μία ημέρα”. Επίσης μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και δράσεις στο χώρο του κτήματος, μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν για την σημασία της μέλισσας για το περιβάλλον και την φύση, να δουν πώς είναι η διαδικασία παραγωγής μελιού, αλλά και να διασκεδάσουν και ψυχαγωγηθούν με εναλλακτικό και ευχάριστο τρόπο.

ΟΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: Το παρόν επιχειρηματικό σχέδιο εκφράζει την επιθυμία δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Οινολογίας που θα λειτουργεί αυτόνομα αλλά και «υπό την αιγίδα» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ΟΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ επιδιώκει να καινοτομήσει και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην οινολογική και αμπελουργική έρευνα, δίνοντας ώθηση στους οινοποιούς της εγχώριας αγοράς για διερεύνηση των γηγενών και ιδιαιτέρως των «αφανών» ποικιλιών της, αλλά και για παραγωγή καλύτερης ποιότητας οίνων.

Μέσω της συμβουλευτικής που θα παρέχει το έμπειρο και κατηρτισμένο προσωπικό του ινστιτούτου, οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις συνθήκες καλλιέργειας των ποικιλιών τους, να πειραματιστούν με λιγότερο γνωστές ποικιλίες που πιθανώς επιθυμούν να αναδείξουν και τέλος να επιτύχουν την παραγωγή οίνου με τα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι επιθυμούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το δυναμικό των ποικιλιών τους. Δεδομένης της τεχνογνωσίας που θα τους παρέχεται, οι παραγωγοί θα έχουν ακόμη, την δυνατότητα αναγραφής στην ετικέτα των προϊόντων τους της συμβολής του ινστιτούτου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το ΟΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ θα αναλαμβάνει την ενημέρωση επαγγελματιών του χώρου αλλά και του οινόφιλου κοινού με σεμινάρια και γευσιγνωσίες που θα διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο οινοποιείο αλλά και στο κτήμα, καθώς επίσης και να δοκιμάσουν τα κρασιά που θα παράγει το ινστιτούτο.

Το όραμα δημιουργίας του ΟΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ θα αποτελέσει απαρχή για την διάσωση ξεχασμένων γηγενών ποικιλιών, για την ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα αλλά και για συστηματική προσπάθεια προς ενστάλαξη ορθών οινολογικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο, έχοντας ως γνώμονα την αγάπη για τον οίνο και την άμπελο.

ComposTech: Η ComposTech Ε.Π.Ε. είναι μια εταιρεία παραγωγής υψηλής ποιότητας κομπόστ, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία, καθαρού από βαρέα μέταλλα, ιδανικού για την αύξηση της γονιμότητας των εδαφών.

Είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, μία γεωγραφική περιοχή με έντονη αγροτική αλλά και βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εισροές α’ ύλης (φυτικά υπολείμματα, βιομηχανικά οργανικά απόβλητα) και σε αντίστοιχα μεγάλο αριθμό δυνητικών πελατών (παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, βιομηχανίες τροφίμων κλπ).

Farmascreen: Ειναι εταιρία δραστηριοποιούμενη στον χώρο της παραγωγής και εμπορικής διάθεσης τεχνολογικά προηγμένων συσκευών ανίχνευσης παθογόνων, μυκοτοξινών και λοιπών τοξικών παραγόντων, σε εμπορικώς διατιθέμενα τρόφιμα. Απευθύνεται σε εργαστήρια αναλύσεων καθώς και σε βιομηχανίες τροφίμων, παρέχοντάς τους άρτια, υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, στην Ελληνική αγορά, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο στη συνέχεια.

Η εταιρία κάνει την είσοδο της στον χώρο της ασφάλειας τροφίμων με ένα σύστημα ανίχνευσης παθογόνων μικροοργανισμών και τοξικών ουσιών που συχνά συναντώνται στα τρόφιμα με κίνδυνο να προκαλέσουν όχι μόνο αλλοίωση των ίδιων των τροφίμων αλλά να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών. Το σύστημα αυτό αποτελείται από μία συσκευή, η οποία αξιοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία της φασματοσκοπίας εμπέδησης, ένα πρωτοποριακά εύχρηστο προς τον χρήστη λογισμικό και τα αναλώσιμα της συσκευής. Το λογισμικό της συσκευής συνδέεται μέσω διαδικτύου με τον κεντρικό server της Farmascreen και αξιοποιώντας τη ζωτικής σημασίας database, η οποία αποτελεί και τη βασική προστατευμένη πνευματική ιδιοκτησία της επιχείρησης, παραδίδει στον πελάτη, μετά από άμεση επεξεργασία, ακριβή ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σχετικά με τα δείγματα τα οποία ελέγχει.

Programme