Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus) κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008 σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών και το 2016 στην Ελλάδα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας σε καλλιέργεια πορτοκαλιάς.
Έχει κύριους ξενιστές τα εσπεριδοειδή αλλά και το αμπέλι, την Αχλαδιά, τον λωτό και άλλα είδη καλλιεργούμενων (Αβοκάντο, ροδιά, κυδωνιά) και καλλωπιστικών φυτών (είδη τριανταφυλλιάς).
Σε έντονες προσβολές το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα άτομα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι ο σχηματισμός κηλίδων μελιτωμάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.
Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες και να έχει από 3 έως πάνω από 6 επικαλυπτόμενες γενιές ανά έτος.
Η διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται με την διακίνηση προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύμφες των εντόμων.
Το είδος Aleurocanthus spiniferus αποτελεί οργανισμό καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων σε άλλες περιοχές. Μακροσκοπικοί έλεγχοι μπορεί να πραγματοποιούνται όλο το έτος και κυρίως κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σημεία εμπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών. Επίσης, να γίνεται άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου) σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων.