18-19 Οκτωβρίου 2014-Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοργάνωση της 1ης Έκθεσης Αγροτικής Ανάπτυξης Farmer Expo Hellas, η οποία θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2014 στο Μεσογειακό Κέντρο Εκθέσεων – MEC στην Παιανία.
Στην Farmer Expo Hellas θα συμμετέχουν με περίπτερα κορυφαίες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς της αγροτεχνολογίας και της Πρωτογενούς Αγροτικής Παραγωγής. Ήδη έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των ημερίδων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Οκτωβρίου και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν το τριήμερο.
Σχετικά με την Έκθεση
Η Farmer Expo Hellas επιθυμεί να καταστεί το «επίκεντρο» της αγροτικής επικοινωνίας για τα επόμενα χρόνια, να συμβάλλει στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, από την Αθήνα σε ολόκληρο τον αγροτικό πληθυσμό και να καταστεί κόμβος όπου θα έρθουν σε επαφή οι επαγγελματίες, έτσι ώστε να προταθούν από κοινού οι λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή.
Ταυτόχρονα στοχεύει να αποτελέσει, μοναδική εμπειρία πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί το στρατηγικό πρότυπο ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας και να ενθαρρύνει συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών αγροτικών παραγωγών.
Τι περιλαμβάνει η Farmer Expo Hellas
- Μηχανολογικό εξοπλισμό για:
– Γεωργικές & Φυτικές Καλλιέργειες
– Κτηνοτροφία & Πτηνοτροφία
– Άντληση & Άρδευση
- Συστήματα Υδροπονίας
- Σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις – Βελτιωτικά – Πολλαπλασιαστικό Υλικό
- Εξοπλισμό & Εφόδια Αγροτικών Επιχειρήσεων
- Θερμοκήπια, Δικτυοκήπια και Αντιχαλαζικά συστήματα
- Προϊόντα Θρέψης, Λίπανσης και Φυτοπροστασίας
- Ζωοτροφές
- Υπηρεσίες Εκπαίδευσης & Συμβούλους επιχειρήσεων
- Εταιρίες Πιστοποίησης
- Οργανισμούς – Φορείς
Παράλληλες εκδηλώσεις
1. Εσπερίδα: Σάββατο 18 Οκτωβρίου με θέμα «Νέες καλλιεργητικές τάσεις»
Μια πολυμελής ομάδα επιστημόνων- μέλη όλοι τους του διδακτικού προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (καθηγητές, αναπληρωτές και λέκτορες) αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες με πλούσιο ερευνητικό έργο, θα παρουσιάσουν στο κοινό της έκθεσης, εισηγήσεις για τις προοπτικές νέων και υφιστάμενων καλλιεργειών.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια της διοργάνωσης (14 μέλη), θα παρουσιάσει με τεκμηριωμένα στοιχεία τις προοπτικές δενδρωδών καλλιεργειών, τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε καλλιεργητές για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τις προοπτικές των εδώδιμων μανιταριών, τις εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών, τις υδροπονικές καλλιέργειες κ.ά.
Παράλληλα, στη συγκεκριμένη εσπερίδα, αγρότες και επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες δυνατότητες στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014- 2020.
Ομιλητές και τίτλοι εισηγήσεων:
1. κ. Πέτρος Ρούσσος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Θέμα: «Οι προοπτικές νέων δενδρωδών καλλιεργειών».
2. κα Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και η υποψήφια διδάκτορας κα Ελίζα Γαβριήλ, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Θέμα: «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».
3. Γεώργιος Ζερβάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Γ. Κουτρώτσιος, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Θέμα: «Σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια εδώδιμων μανιταριών».
4. κ. Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης, Καθηγητής και κ. Καραπάνος Ιωάννης, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Θέμα: «Εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών»
5. κ. Δημήτριος Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής και η υποψήφια διδάκτορας κα Χάρις-Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Θέμα: «Υδροπονικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, δυνατότητες και προοπτικές».
6. κ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιοτεχνολογίας.
Θέμα: «Σύνθεση στην παραγωγή».
7. κ. Κατερίνα Φουρτάκα, υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας.
Θέμα: «Μοριακός εγκλεισμός αγροχημικών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βελτιωμένη βιοδραστικότητα και φιλικότερων προς το περιβάλλον».
8. κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.
Θέμα: «Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».
9. κ. Αλέξανδρος Κουτσούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Θέμα: “Υπηρεσίες συμβουλών και κατάρτισης προς τον αγροτικό πληθυσμό και νέες δυνατότητες στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020”.
10. κ. Διονύσιος Καλύβας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.
Θέμα: “Σχεδιασμός και παρακολούθηση γεωργικών χρήσεων γης με σύγχρονες τεχνολογίες (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Τηλεπισκόπηση”.
2. Εσπερίδα: Κυριακή 19 Οκτωβρίου με θέμα: «Ορθή χρήση φυτοφαρμάκων για ένα καλύτερο τρόφιμο: ασφαλές, φθηνό και εμπορικό».
Στο πλαίσιο της εσπερίδας στελέχη της αγοράς, θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι καταναλωτικών ενώσεων και εκπρόσωπος της Πολιτείας, επιστήμονες και δημοσιογράφοι τους οποίους επέλεξαν τα χημικά-μικροβιολογικά-μοριακά εργαστήρια αναλύσεων Food Allergens Laboratory, θα συζητηθούν για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων και η συνεισφορά τους σε ασφάλεια-οικονομία-εμπορικότητα.
Παράλληλα το πάνελ θα απασχολήσουν θέματα όπως οι δράσεις βελτίωσης στις πρακτικές εφαρμογής φυτοφαρμάκων με στόχο τρόφιμα (μεταποιημένα ή μη) ασφαλέστερα, οικονομικότερα και εμπορικά πιο αποδεκτά.