χοιρος-γουρουνια

Φόβοι εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης από την Κίνα σε άλλες ασιατικές χώρες

Η ταχεία εκδήλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα και η ανίχνευσή της σε περιοχές πάνω από χίλια χιλιόμετρα σε ολόκληρη τη χώρα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο θανατηφόρος ιός των χοίρων μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές χώρες οποιαδήποτε στιγμή, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η ασθένεια δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία αλλά είναι από τις πιο μολυσματικές ασθένειες με τα θανατηφόρα κρούσματα να φθάνουν σε ποσοστό 100% των μολυσμένων ζώων χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής αποτελεσματικό εμβόλιο για την προστασία των χοίρων.

Στην προσπάθεια για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου, μέχρι στιγμής, οι κινεζικές αρχές έχουν θανατώσει περισσότερους από 24.000 χοίρους σε τέσσερις επαρχίες.

Στην Κίνα εκτρέφεται – από μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις έως μεγάλες εταιρείες – το ήμισυ σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού των χοίρων το οποίο εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια.

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έξω από την Αφρική – εστίες στην Ευρώπη και την Αμερική χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 – η ανίχνευσή της και η ποικίλη γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων στην Κίνα δημιούργησαν φόβους ότι η ασθένεια θα κινηθεί πέρα ​​από τα σύνορα σε γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου το εμπόριο και η κατανάλωση προϊόντων χοιρινού κρέατος είναι επίσης υψηλό.

Ένας ισχυρός ιός με μεγάλη διάρκεια ζωής

Ο ιός ASF είναι πολύ ανθεκτικός. Μπορεί να επιβιώσει μεγάλη χρονική περίοδο είτε σε πολύ κρύο ή ζέστη, ακόμη και σε αποξηραμένα ή ωριμασμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος.

Το στέλεχος του ιού που ανιχνεύθηκε στην Κίνα είναι παρόμοιο με εκείνο που μόλυνε χοίρους στην ανατολική Ρωσία το 2017, αλλά μέχρι στιγμής και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, το Κινέζικο Κέντρο Υγείας και Επιδημιολογίας των Ζώων δεν έχει εντοπίσει την αρχική εστία της νέας μόλυνσης.