μελισσα

Γαλλία: Σταματά η χρήση νεονικοτινοειδών για την προστασία των μελισσών

H χρήση των νεονικοτινοειδών πρόκειται να τερματιστεί μετά από δέσμευση του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα από την 1 Σεπτεμβρίου 2018 η πώληση του προϊόντος δεν υποστηρίζεται από την γαλλική αγορά με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τις μέλισσες, σύμφωνα με τον νόμο βιοποικιλότητας του 2016.

Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τεράστια επίπεδα θνησιμότητας στις αποικίες τους καθώς το φαινόμενο ξεκίνησε να εξαπλώνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 λόγω της εκτεταμένης χρήσης αυτών των νευροτοξικών ουσιών.

Η αύξηση της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στις αρχές του τρέχοντος έτους, συμπίπτει και με άλλους δυσμενείς παράγοντες για τις αποικίες των μελισσών, όπως ο ασυνήθιστα μακρύς χειμώνας του περασμένου έτους, αλλά και η εξάπλωση της Ασιατικής σφήκας στη Γαλλία, της οποίας θηράματα είναι οι μέλισσες.

Η πολλαπλότητα των παραγόντων θνησιμότητας των μελισσών δεν απαλλάσσει τα νεονικοτινοειδή από οποιαδήποτε ευθύνη. Οι ουσίες αυτές επιδρούν στο νευρικό σύστημα των μελισσών, εμποδίζοντας τες να βρουν την κυψέλη τους. Οι επιπτώσεις αυτές είχαν ωθήσει, από το 2013, την Ε.Ε. στην λήψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης των νοινικοτινοειδών. Τον περασμένο Απρίλιο αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες η κατάργηση χρήσης 3 ειδών νεονικοτινοειδών ουσιών εντός Ε.Ε., μέτρο που θα εφαρμοστεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2018. Οι 3 αυτές κατηγορίες συμπίπτουν με τις 5 ουσίες που βρίσκονται στην λίστα της Γαλλίας και των οποίων η χρήση θα απαγορευτεί όπως αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2018.