Στους περισσότερους σίγουρα ακούγεται οξύμωρο το να θέλεις να προστατεύσεις τον πλανήτη μεταλλάσοντας ακόμα και τα γουρούνια! Και δεν έχουν άδικο…
Με την αιτιολογία ότι αφομοιώνουν καλύτερα τα βασικά θρεπτικά συστατικά στη ζωοτροφή τους, το άζωτο και το φώσφορο, και αυτό θα οδηγήσει στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος (!), κινέζοι ερευνητές μετάλλαξαν το γονιδίωμα των χοίρων.
Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή χοίρων ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ετησίως και αυξάνεται συνεχώς, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χοίρους στον κόσμο εκτρέφονται στην Κίνα.
«Οι χοίροι απελευθερώνουν επιβλαβείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών καθώς στερούνται τα μικροβιακά ένζυμα που διασπούν το φυτικό άλας, την κύρια πηγή αζώτου και φωσφόρου, και τους μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες», δήλωσε ο Ζιανγουέι Ζανγκ, του Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας.
«Προτείνουμε ότι η αναπλήρωση της ανεπάρκειας των χοίρων σε αυτά τα ένζυμα – β-γλυκανάση, ξυλανάση και φυτάση – θα ωφελήσει τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές», πρόσθεσε.
Ο Ζανγκ και οι συνάδελφοί του εισήγαγαν τα τρία ένζυμα, που εκκρίνονται από μικρόβια, στο γονιδίωμα των χοίρων. Τα ένζυμα βελτιστοποιήθηκαν ώστε να ευδοκιμήσουν στον πεπτικό σωλήνα των χοίρων και να παραχθούν στον σιελογόνιο αδένα. Αυτό επέτρεψε την πέψη των φυτικών ινών και του φωσφόρου.