9, 16, 23 & 30 Μαΐου 2018 – Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία GIS και συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Διον. Καλύβα διοργανώνουν, στο ΓΠΑ τον μήνα Μάιο 2018, κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων – συζητήσεων και διαδραστικών παρουσιάσεων – συμμετοχών με γενικό θέμα:
«Γεωχωρικές Προσεγγίσεις και Εξελίξεις στη Γεωργία και στο Περιβάλλον»
Ο κύκλος περιλαμβάνει τέσσερεις ενότητες με την εξής αναλυτική θεματολογία:
I. Πρώτη Ενότητα: Γεωχωρικές Επιστήμες – Ψηφιακά Χωρικά Δεδομένα (GIS)
Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, 5.30 μμ. – 8.00 μμ
Περιεχόμενα: Εισαγωγή στην Ψηφιακή Χωρική Πληροφορία και στις Γεωχωρικές Επιστήμες. Επιστήμη των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων. Χωρικά Καθορισμένη Ψηφιακή Γεωργία. Περιπτώσεις Μελέτης Ψηφιακής Χαρτογράφησης Φυσικών Πόρων και Ψηφιακής Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων.
II. Δεύτερη Ενότητα: Τηλεπισκόπηση, Φασματικές Υπογραφές – Δείκτες Τηλεπισκόπησης (RS)
Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, 5.30 μμ. – 8.00 μμ.
Περιεχόμενα: Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα, Φασματικές Υπογραφές και Φυσικοί Πόροι – Αγροοικοσυστήματα, Οι δείκτες στην Τηλεπισκόπηση. Δορυφορικά Δεδομένα. Περιπτώσεις Μελέτης.
III. Τρίτη Ενότητα: Συλλογή Δεδομένων στο πεδίο (GPS – UAS)
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, 5.30 μμ. – 8.00 μμ.
Περιεχόμενα: Mobile GIS μια απλή ή μια ολοκληρωμένη λύση. Παραμετροποίηση χωρικού ψηφιακού περιβάλλοντος. Καταγραφή και τροποποιήσεις χωρικής, περιγραφικής πληροφορίας και φωτογραφιών. Εισαγωγή και γενικά στοιχεία για τα UAS. Σχέδια πτήσης. Παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS). Επίγειοι φορητοί και σταθεροί αισθητήρες καταγραφής δεδομένων στο πεδίο. Περιπτώσεις Μελέτης.
IV. Τέταρτη Ενότητα: Πηγές Χωρικών Δεδομένων – Εφαρμογές διαθεσιμότητάς τους
Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, 5.30 μμ. – 8.00 μμ.
Περιεχόμενα: Πηγές χωρικών δεδομένων για την Ελλάδα και ποιότητά τους. Διαθέσιμα ψηφιακά διανυσματικά και πλεγματικά δεδομένα για τους φυσικούς πόρους. Εφαρμογές διάχυσης-διάθεσης δορυφορικών δεδομένων.
Οι εισηγητές και οι συντονιστές των συζητήσεων είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΓΠΑ, μέλη της HellasGIs και γενικά επιστήμονες και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη χωρική ψηφιακή πληροφορία στις δραστηριότητές τους μέσω παροχής υπηρεσιών και εμπορίας σχετικών μηχανημάτων και λογισμικών.
Σε κάθε συνάντηση μετά τις παρουσιάσεις θα γίνεται συζήτηση, με δυνατότητα παρεμβάσεων από τους συμμετέχοντες, ενώ εντός και εκτός του αμφιθεάτρου θα υπάρχει έκθεση και επίδειξη υλικού, σχετικού με τα αντικείμενα της ενότητας.
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Φραγκόπουλου που βρίσκεται στο κτήριο Κουγέα, στο κεντρικό συγκρότημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75).
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.