ελαιολαδο

Ιαπωνία: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου

Εξαιρετικές δυνατότητες διεύρυνσης της αγοράς παρθένου ελαιόλαδου στην Ιαπωνία και σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα να διπλασιάσει ή ακόμη και να τριπλασιάσει τα μερίδια της την επόμενη τριετία, “βλέπει” το γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τόκυο.

Σύμφωνα με έκθεση για την αγορά ελαιολάδου στην Ιαπωνία, σχεδόν το σύνολο του ελαιολάδου που καταναλώνεται στην ιαπωνική αγορά εισάγεται, με τις ποσότητες ελαιολάδου και ελιών που παράγονται στην Ιαπωνία να είναι αμελητέες, κυρίως εξ αιτίας των κλιματολογικών συνθηκών.

Άνω του 60% του συνόλου προορίζεται για ιδιωτική κατανάλωση, περίπου 30% απευθύνεται στην βιομηχανία τροφίμων, ενώ περίπου 10% προορίζεται για χρήση ως πρώτη ύλη καλλυντικών και φαρμάκων.

Οι κύριες προμηθεύτριες χώρες εισαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ιαπωνία το 2018 ήταν η Ισπανία, η Ιταλία, και κατά δεύτερο λόγο η Ελλάδα και η Τουρκία με την Τυνησία να ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναλύονται στην έκθεση, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η αξία εισαγωγών παρθένου ελαιόλαδου στην Ιαπωνία, χωρίς όμως το ελληνικό ελαιόλαδο να έχει εκμεταλλευτεί αυτή την αύξηση.

Οι Ισπανία και η Ιταλία, προμηθεύουν με παρθένο ελαιόλαδο την Ιαπωνία κατά 92% περίπου την τελευταία δεκαετία, με την Ιταλία να προηγείται μέχρι το 2015 αλλά την Ισπανία να προηγείται από το 2015 μέχρι σήμερα, αυξάνοντας μάλιστα την «ψαλίδα» της διαφοράς.

Αλματώδης ετήσια αύξηση της ποσότητας εισαγωγής παρθένου ελαιολάδου κατά 230% κατέγραψε η Τουρκία και ακολουθούν η Τυνησία με 79%, η Κροατία με 54% και το Μαρόκο με 20%. Αξιόλογη είναι και η ετήσια αύξηση στις εισαγόμενες ποσότητες παρθένου ελαιόλαδού για την Ελλάδα της τάξεως του 10,05%.

Να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν κυρίως κραμβέλαιο, σογιέλαιο και φοινικέλαιο ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (400 ml ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, κατόπιν ενεργειών του γραφείου ΟΕΥ Τόκυο τον Νοέμβριο του 2019, καταργήθηκε το ενδιάμεσο στάδιο που απαιτούσε η ιαπωνική νομοθεσία, δηλαδή η έκδοση και πιστοποιητικού JAS μετά τον εκτελωνισμό του βιολογικού προϊόντος, ώστε αυτό να είναι δυνατόν να διατεθεί ως βιολογικό, στην ιαπωνική αγορά.