Σταφύλι-Κρασί-Αμπέλι

Ισπανία: Ποιο είναι το μέσο κόστος παραγωγής σταφυλιών

Με φόντο την κρίση και τη μειωμένη ζήτηση, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των παραγωγών σταφυλιών και των οινοποιών στην Ισπανία.

Οι αμπελουργοί κατηγορούν τους οινοποιούς για μείωση των τιμών των σταφυλιών καταβάλλοντας τιμολογημένες τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αλλά πώς εκτιμώνται αυτά τα κόστη; Παρόλο που ένας νέος νόμος για την τροφική αλυσίδα υποχρεώνει τους μεταποιητές να καλύψουν το πραγματικό κόστος παραγωγής στις συμβάσεις αγοράς, στον τομέα του οίνου δεν υπάρχει αξιόπιστο μέτρο.

Η Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου (OIVE) συνεργάστηκε με το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια για να προετοιμάσει την πρώτη φάση μιας μελέτης σχετικά με το κόστος παραγωγής των σταφυλιών.

Η μελέτη εξάγει μέσο κόστος ανά κιλό σταφυλιών στα 0,50 €, αλλά όπως και σε όλους τους μέσους όρους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών και των καλλιεργητικών πρακτικών.

Έτσι, στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων, το συνολικό κόστος είναι το υψηλότερο, στα 9.303 ευρώ και 6.144,17 ευρώ ανά εκτάριο αντίστοιχα, ενώ το επίπεδο αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.872,31 ευρώ και τα 1.517,43 ευρώ € στη Μαδρίτη και την Estrémadure.

Όσον αφορά τις μεθόδους παραγωγής, η καλλιέργεια με υποστήλωση σε αρδευόμενες εκτάσεις αντιπροσωπεύει το φθηνότερο σύστημα, στα 0,39 € / kg, ενώ η ίδια μέθοδος σε μη αρδευόμενες εκτάσεις κοστίζει 0,5179 € / kg. Για αμπέλια σε κύπελλο σε μη αρδευόμενες περιοχές, το κόστος εκτιμάται σε 0,513 € / kg.

Πρόκειται για μια πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθηθεί το 2021 από μια δεύτερη φάση, με σκοπό την επέκταση του πεδίου και της έκτασης της μελέτης, προκειμένου να εξαχθούν πιο αξιόπιστα και ακριβή τμηματοποιημένα δεδομένα.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ