Η κερκόσπορα και το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν αποφύλλωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων.
Στις περιπτώσεις έντονων μολύνσεων με προσβολές στους καρπούς, υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και μειώνουν την παραγωγή.
Συμπτώματα
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κυκλοκονίου είναι ο σχηματισμός κυκλικών κηλίδων στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι προσβολές βρίσκονται κυρίως στα παλιότερα φύλλα, χαμηλά στις ποδιές.
Η κερκόσπορα εμφανίζει περιοχές με σκούρο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Αντίστοιχα στην επάνω επιφάνεια των προσβεβλημένων φύλλων, κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες εξελίσσονται σε ξηρανσεις και τα φύλλα πέφτουν.
Τα συμπτώματα των παραπάνω ασθενειών είναι σοβαρότερα όταν ο καιρός είναι υγρός. Η υψηλή σχετική υγρασία και οι ανοιξιάτικες βροχές ευνοούν νέες μολύνσεις.
Αν και μέχρι σήμερα η ποικιλία Κορωνέικη (ψιλολιά) θεωρούνταν σχετικά ανθεκτική στις παραπάνω ασθένειες, πλέον αποδεικνύεται ευαίσθητητη. Ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουμπολιά, Άμφισσας, Τσουνάτη, Καλαμών.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών:
- Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα.
- Έλεγχος για άμεσο εντοπισμό των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων.
- Σε πρώιμες περιοχές κυρίως αλλά και σε μεσοπρώιμες που οι ελιές βρίσκονται στο ξεκίνημα της νέας βλάστησης, όπου διαπιστώνετε προσβεβλημένο παλαιό φύλλωμα και αποφύλλωση συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Προσοχή: Αποφύγετε αυστηρά τη χρήση χαλκού κατά την άνθιση!