ελια

Κίνα: Σε ισχύ η προστασία προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης – Τα 6 ελληνικά προϊόντα

Περισσότερα από 3.300 αγροδιατροφικά προϊόντα είναι καταχωρημένα στο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ποιότητας  που στοχεύει στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα περίπου 1.600 προϊόντα εκτός Ε.Ε. προστατεύονται επίσης εντός της ΕΕ, χάρη σε παρόμοιες διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Κίνα. Αυτές οι συμφωνίες προστατεύουν επίσης τα ευρωπαϊκά προϊόντα σε χώρες εταίρους: περίπου 40.000 περιπτώσεις προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο.

Σε όρους αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 75 δις ευρώ, ή 7% των τροφίμων και ποτών της ΕΕ. Οι εξαγωγές προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ανέρχονται σε περίπου 17 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

Σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε – Κίνα

Από 1 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ η διμερής συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και την Ευρώπη.

Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης που πλέον προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα μεταξύ των οποίων τη φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμος, το ελαιόλαδο Σητεία Λασιθίου Κρήτης, την Ελιά Καλαμάτας και τη Μαστίχα Χίου.

Η συμφωνία προστατεύει περίπου 200 ονομασίες γεωργικών προϊόντων της Ευρώπης και της Κίνας από φαινόμενα απομίμησης και σφετερισμού, προσδοκώντας αμοιβαία εμπορικά οφέλη και εισάγοντας στους καταναλωτές εγγυημένα, αυθεντικά προϊόντα από δύο περιοχές με πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση.