ellinikigeorgia

Κυκλοκόνιο Ελιάς: Τι να προσέξουμε κατά την εφαρμογή ψεκασμών

Ο ψεκασμός του φθινοπώρου για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας θεωρείται απαραίτητος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιοχές που εμφανίζεται έστω και μικρή ακόμη προσβολή, προειδοποιεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Ο μύκητας μεταφέρεται με το νερό της βροχής. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις κατάλληλες θερμοκρασίες, αναμένεται να βοηθήσουν εξάπλωση του μύκητα.

Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7-25 οC με άριστη τους 12-15 οC .

Ψεκασμός

Καταρχήν στις ποικιλίες που συγκομίζονται άμεσα η επέμβαση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πέρας της συγκομιδής.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής ψεκασμών, κατά την επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ο παραγωγός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Σε ψεκασμούς που θα επιλεγεί ο βορδιγάλειος ή ο οξυχλωριούχος χαλκός να ληφθεί υπόψη ότι προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων.

Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Συνιστάται η εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού να αποφεύγεται στις πολύ υγρές περιοχές.

Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων σε ελαιώνες είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά, όμως σε πολύ προσβεβλημένους ελαιώνες μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των δέντρων και καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το σωστό κλάδεμα με στόχο τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης κρίνεται απαραίτητο για τον περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος.

Η επέμβαση καταπολεμά αποτελεσματικά και το Γλοιοσπόριο.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος δείτε εδώ.