ελαιολαδο

Κυρίαρχο το ισπανικό ελαιόλαδο – Μειωμένη παραγωγή σε Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία

Τα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ κατά την περίοδο 2018-19 θα έχουν παραχθεί στην Ισπανία με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία η οποία προβλέπεται να φθάσει τους 1,76 εκατ. τόνους σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής σε Ιταλία, Ελλάδα (-35%) και Πορτογαλία (-20%) θα ενισχύσει τις ισπανικές εξαγωγές οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η Ισπανία αναμένεται να εξάγει 1,22 εκατ. τόνους ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας τον Ιανουάριο καταγράφηκε όγκος ρεκόρ με ποσοστό 88% υψηλότερο από το μέσο όρο.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, στην Ιταλία αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής με τη συνολική παραγωγή να κυμαίνεται σε μόλις 226.000 τόνους ελαιολάδου λιγότερο από το μισό της προηγούμενης συγκομιδής.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., θα πέσει στους 248.000 τόνους και η Πορτογαλία θα παράγει κάτω από 121.300 τόνους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το ελαιόλαδο που θα παραχθεί στην Ε.Ε. θα είναι κυρίως ισπανικό αφού η παραγωγή της Ισπανίας θα φτάσει τα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ κατά την περίοδο 2018-19.

Οι υπόλοιπες χώρες παραγωγής ελαιολάδου εκτός της ΕΕ σημειώνουν επίσης μείωση της παραγωγής. Η Τυνησία και η Τουρκία αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή κατά περίπου 50%, ενώ μόνο το Μαρόκο θα αυξήσει την παραγωγή του, φθάνοντας περίπου 50% περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά.