Μελισσοκομία για προχωρημένους – Μελισσοκομία ΙΙ

Μελισσοκομία για προχωρημένους – Μελισσοκομία ΙΙ

Δείτε παρακάτω τη Δομή του Μαθήματος

Η μελισσοκομία αποτελεί για τη χώρα μας μια σημαντική ενασχόληση τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 μελισσοκόμοι, από τους οποίους περισσότεροι από 5.000 διαθέτουν πάνω από 150 μελίσσια.

Η ετήσια παραγωγή μελιού τα τελευταία χρόνια έχει υπερβεί τους 17000 τόνους, δίνοντας μέση παραγωγή πάνω από 13 Kg/κυψέλη. Από οικονομοτεχνικές μελέτες έχει βρεθεί ότι το μέσο κέρδος από τη μελισσοκομία ανέρχεται σε €35 ανά κυψέλη και θεωρείται ικανοποιητικό.

Από τα μελισσοκομικά προϊόντα, το μέλι συμμετέχει κατά 86% στο ακαθάριστο εισόδημα του μελισσοκόμου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εκμετάλλευσης κυρίως της γύρης και του βασιλικού πολτού και δευτερευόντως των άλλων προϊόντων της κυψέλης.

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε έμπειρους μελισσοκόμους και πραγματεύεται σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, την παραγωγή βασιλισσών, την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και, τέλος, την νομοθεσία και εμπορία του μελιού και των λοιπών προϊόντων της μέλισσας.

Πληροφορίες για την e-Γεωργική Εκπαίδευση της Ελληνικής Γεωργίας εδώ

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

  • Φθινόπωρο (Εκμετάλλευση πεύκου, Ανανέωση πληθυσμού, Παραγωγή βασιλισσών, Αντιμετώπιση βαρρόα, Προετοιμασία για ξεχειμώνιασμα)
  • Χειμώνας (Επιθεώρηση μελισσιών, Προετοιμασία μελισσοκομικού υλικού, Επιλογή συστήματος εκμετάλλευσης)
  • Άνοιξη (Παρουσία τροφών, Επέκταση γονοφωλιάς – Παροχή χώρου, Ανάπτυξη μελισσιού, Αντικατάσταση κηρηθρών, Μέτρα για τη σμηνουργία, Αντικατάσταση βασιλισσών-αύξηση μελισσιών, Συλλογή γύρης, Εξισορρόπηση ή αυτόνομη ανάπτυξη, Προετοιμασία για εκμετάλλευση καλοκαιρινών ανθοφοριών)
  • Καλοκαίρι (Εκμετάλλευση θυμαριού και άλλων καλοκαιρινών  μελιτοφοριών, Μέτρα κατά της λεηλασίας, Αντιμετώπιση κηρόσκωρου στις αποθήκες, Αντιμετώπιση κενού ανθοφορίας)
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού

2.  Τροφοδοσίες των μελισσών

  • Διατροφή της μέλισσας: μέλι, γύρη, νερό
  • Τροφοδότηση με υδατάνθρακες
  • Τροφοδότηση με πρωτεϊνικές τροφές
  • Τροφοδότηση με νερό
  • Τροφές του εμπορίου

3. Βασιλοτροφία – παραγωγή βασιλικού πολτού

  • Βελτίωση με επιλογή – κριτήρια επιλογής
  • Μέθοδοι βασιλοτροφίας
  • Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού
  • Τεχνητή σπερματέγχυση

4. Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών

  • Πρόληψη (γενετικό υλικό, διατροφή, μελισσοκομικό υλικό, χειρισμοί)
  • Βαρρόα (Παγίδευση,  Σκόνισμα & πλέγμα στον πυθμένα, Αιθέρια έλαια, Οργανικά οξέα,  Χημική αντιμετώπιση)
  • Κηρόσκωρος (Χαμηλές θερμοκρασίες, Θειάφι, Βάκιλλος, Οργανικά οξέα)
  • Σφήκες (θανάτωση σφηκομάνων, δολώματα)
  • Αμερικανική σηψιγονία (Κάψιμο, διπλή μετάγγιση, χειρισμοί)
  • Νοζεμίαση (Προληπτικά μέτρα, θυμόλη, άλλες ουσίες)
  • Ασκοσφαίρωση (Προληπτικά μέτρα, αντικατάσταση βασιλισσών)

5.  Περιγραφή των κυριότερων μελιτοφοριών της χώρας μας

  • Η μελιτοφορία του πεύκου
  • Η μελιτοφορία του θυμαριού
  • Η μελιτοφορία του έλατου

6. Νομοθεσία μελιού – εργαστηριακός έλεγχος

  • Κείμενη νομοθεσία για το μέλι – αμιγείς κατηγορίες ελληνικών μελιών
  • Εργαστηριακός έλεγχος – κόστος αναλύσεων
  • Ετικέτα μελιού
  • Νοθείες στο μέλι και τον βασιλικό πολτό
  • HMF, δείκτης διαστάσης και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος