ellinikigeorgia

Μονίλια: Μόλυνση των ανθέων των πυρηνόκαρπων μέσα σε λίγες ώρες!

Η φαιά σήψη (μονίλια) αποτελεί μεγάλης οικονομικής σημασίας μυκητολογική ασθένεια των πυρηνόκαρπων (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, κερασιά, δαμασκηνιά).

Οι αρχικές μολύνσεις κατά την άνοιξη πραγματοποιούνται από τα σπόρια του μύκητα που αναπτύσοονται στους μουμιοποιημένους καρπούς που βρίσκονται στο έδαφος ή έχουν παραμείνει προσκολλημένοι πάνω στα δένδρα.

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας παρατηρούνται κατά την άνθηση και είναι μαρασμός και αποξήρανση των ανθέων.

Η έναρξη της προσβολής του παθογόνου μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρους του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των ματιών, μέχρι και την πτώση των πετάλων. Με υγρό και βροχερό καιρό η μόλυνση των ανθέων είναι δυνατό να προκληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Από τα προσβεβλημένα άνθη η ασθένεια προχωρά στον ποδίσκο και στους κλαδίσκους, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες βγαίνει κόμμι και σχηματίζονται έλκη.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα για τη καλλιέργεια μυκητοκτόνα:

  • Πρώτος ψεκασμός στο βλαστικό στάδιο του ρόδινου ή λευκού μπουμπουκιού
  • Δεύτερος ψεκασμός στην πλήρη άνθηση.

Πότε απαιτείται και τρίτος ψεκασμός

Στην περίπτωση παρατεταμένης και βροχερής περιόδου άνθησης και ανάλογα με το ιστορικό προσβολών του μύκητα στην περιοχή συνιστάται και τρίτος ψεκασμός έτσι ώστε τα άνθη να είναι προστατευμένα από μολύνσεις μέχρι και λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.

Η χημική καταπολέμηση του μύκητα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μακρινές αποστάσεις.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα συνιστάται να γίνεται συνεχής εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Πληροφορίες από δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων Π.Κ.Π.Φ.Π.Φ.Ε.