Η μαργαρόνια είναι έντομο που προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση κυρίως, αλλά μερικές φορές προσβάλλει και καρπούς, περισσότερο στα σημεία επαφής τους, παρά μεμονωμένους καρπούς ελιάς.
Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών, κλειστά άνθη αλλά και πράσινους καρπούς.
Σοβαρές ζημιές παρατηρούνται κυρίως στους νεοσύστατους ελαιώνες (νεαρά δενδρύλλια), στους βαριά κλαδεμένους ελαιώνες και στα εμβόλια, αν και μπορούν επίσης να εντοπιστούν μεγάλα φυτά με υψηλά ποσοστά προσβλημένων βλαστών.
Τα τελευταία προνυμφικά στάδια του εντόμου μπορούν να τραφούν από ολόκληρο το φύλλο ακόμη και τη κεντρική νεύρωσή του, ενώ στις χρονιές με υψηλό ποσοστό ατόμων τρέφονται ακόμη και από τους νεαρούς καρπούς που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης.
Τα ακμαία αυτού του λεπιδοπτέρου τα παρατηρούμε στον ελαιώνα σχεδόν ολόκληρη την βλαστική περίοδο, κυρίως όμως στη διάρκεια του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου.
Αντιμετώπιση
Εαν κριθεί απαραίτητη μπορεί να γίνει χημική αντιμετώπιση του εντόμου τον Απρίλιο με τις πρώτες προσβολές στη νέα βλάστηση και τον Ιούνιο με την δραστηριοποίηση της δεύτερης γενιάς. Εάν ο εχθρός συνεχίσει να δραστηριοποιείται μια τρίτη επέμβαση τον Αύγουστο ίσως είναι απαραίτητη.
Στην πρώτη επέμβαση να προτιμώνται προϊόντα ήπιας δράσης που δεν καταστρέφουν τους φυσικούς εχθρούς του εντόμου όπως οι βάκιλοι ή άλλα μικροβιακά σκευάσματα ή ρυθμιστές ανάπτυξης.