Hands

Ο λόγος στους μαθητές μας – Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζωντανή απόδειξη ότι, όποιος πραγματικά επιδιώκει τη γνώση, μπορεί να την αποκτήσει ακόμη και από τον… καναπέ του σπιτιού του, αποτελούν η 39χρονη Ιωάννα από την Αργολίδα και ο 35χρονος Γιώργος από τη Ραφήνα.

Ο Γιώργος και η Ιωάννα είναι δύο από τους 100 και πλέον “μαθητές” του ηλεκτρονικού σχολείου της Ελληνικής Γεωργίας και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γι’ αυτή την εμπειρία τους.

Η Ιωάννα Μακαρούνη, γεωπόνος, παρακολούθησε το μάθημα κηποτεχνίας και αρχιτεκτονικής κήπων στο διαφορετικό αυτό σχολείο, το οποίο και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμο, αφού -όπως μας είπε- έλαβε εξειδικευμένες πληροφορίες και γνώση που τώρα εφαρμόζει στη δουλειά της με επιτυχία και εμφανή τα θετικά αποτελέσματα.

Ιδίως για πολίτες σαν εμένα, που ζούμε μακριά από τα αστικά κέντρα, η πραγματοποίηση τέτοιων μαθημάτων μέσω διαδικτύου σε ζωντανό χρόνο και με τη δυνατότητα ερωτήσεων ανά πάσα στιγμή, είναι δώρο Θεού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παράσχος, δημοτικός υπάλληλος, ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια με τα 10 στρέμματα γης της οικογένειάς του στη Ραφήνα.

Και μπορεί να ξεκίνησε να ασχολείται με τη γη ως χόμπι, ωστόσο σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δουλειά του, με την οποία συμπληρώνει το εισόδημά του. Καλλιεργεί ελιές και περιμένει πως και πως να εφαρμόσει τις νέες τεχνικές που έμαθε στο πρότυπο ηλεκτρονικό σχολείο, για μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή.

Διαθέτω πλέον εμπεριστατωμένη άποψη για την καλλιέργεια ελιάς, όπως και τη γνώση για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα” επεσήμανε, προτρέποντας όσους ψάχνουν για ενημέρωση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην Ελληνική Γεωργία.

Το πρότυπο ηλεκτρονικό σχολείο της Ελληνικής Γεωργίας

Εξειδικευμένοι καθηγητές, στοχευμένες και πλήρεις παρουσιάσεις-σημειώσεις, η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη τεχνολογία στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η συνέπεια και η ποιότητα σε κάθε υπηρεσία υποστήριξης και πάνω από όλα η συνεργασία όλων των γεωπόνων της Ελληνικής Γεωργίας, με σκοπό τη σωστή και ολοκληρωμένη κατάρτιση των εκπαιδευόμενων, συνθέτουν την εικόνα του πρότυπου ηλεκτρονικού σχολείου αγροτικής-πράσινης κατάρτισης της Ελληνικής Γεωργίας.

Στον δεύτερο κύκλο των μαθημάτων, ορισμένα εκ των οποίων ξεκίνησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα θέματα που έχουν τεθεί προς επιλογή τόσο για τους εμπλεκόμενους με τον αγροτικό χώρο, όσο και για τους δυνάμει παραγωγούς είναι:

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, Μελισσοκομία, Σαλιγκαροτροφία, Μάρκετινγκ Μελιού και Μελισσοκομικών Προϊόντων, Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Βιολογική Ελαιοκαλλιέργεια, Φυτοπροστασία Βιολογικών Καλλιεργειών, Φυτεμένα Δώματα/Κάθετες Φυτεύσεις, Κηποτεχνία και Αρχιτεκτονική Κήπων, Δημιουργία και Διαχείριση Γεωργικών-Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων και Νέες Καλλιέργειες και Ενεργειακά Φυτά.

Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 130 ευρώ και φθάνει ως τα 220, ενώ τα μαθήματα αφορούν σε 20 ως και 40 ώρες συνολικά.

Η γεωπονία είναι σαν την ιατρική, απαιτείται εξειδίκευση και διαρκής ενημέρωση και κατάρτιση, ενώ όποιος προτίθεται να ξεκινήσει δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο, καλό θα ήταν να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας που επέλεξε” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Γεωργίας, Σπήλιος Καταφυγιώτης.

Προαναγγέλλοντας την έναρξη σεμιναρίων, πιθανόν από τον προσεχή Ιούνιο, για όσους επιθυμούν να στήσουν τη δική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, προωθώντας την επιχείρησή τους, ο κ. Καταφυγιώτης μας εξήγησε ότι η ιδέα για την λειτουργία του πρότυπου αυτού σχολείου ήρθε μέσω της πεποίθησής του, ότι ενώ στη χώρα μας διαθέτουμε όλα εκείνα τα σπάνια κομμάτια που άλλα κράτη εύχονται να είχαν, ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να τρέξει μπροστά ελλείψει δύο βασικών συστατικών: της εκπαίδευσης και της συνεργασίας.

Καλώντας όλους να συμμετάσχουν στα μαθήματα της Ελληνικής Γεωργίας, ώστε καθένας να έχει και την πλήρη ευθύνη για το χωράφι και την καλλιέργεια που έχει επιλέξει, ο κ. Καταφυγιώτης σημείωσε πως “επενδύοντας στη γνώση, η γεωργία μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό πεδίο“.