Υπό αντίξοες συνθήκες με τα δεδομένα του τέλους Ιουλίου διαφαίνεται ότι θα διεξαχθεί και ο φετινός τρυγητός. Αν και είναι νωρίς ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, η εικόνα των αμπελιών στις αμπελουργικές ζώνες των οινοσταφύλων είναι οριακά καλή και έχει συναρτηθεί από τις επίπονες και με οικονομικό κόστος φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις των αμπελουργών, γεγονός που αποτελεί κατά κανόνα την εγγύηση για διεξαγωγή τρύγου. Υπάρχουν όμως περιοχές, όπως η Μαντινεία, η Κορινθία και το Ηράκλειο Κρήτης (επιτραπέζια σταφύλια για τις δυο τελευταίες), όπου ο ανθρώπινος παράγοντας έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια.
Για τα επιτραπέζια σταφύλια που τρυγούνται τώρα η χρονιά είναι δύσκολη έως καταστροφική, για τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, αλλά και για τους νομούς Λάρισας, Καβάλας και Ζακύνθου όπου τα βρώσιμα σταφύλια (εκτός από τα σκεπασμένα), και οι σταφίδες υποφέρουν από μούχλα και δεν είναι εξαγώγιμα ούτε όμως εμπορεύσιμα στις περισσότερες των περιπτώσεων και πιθανόν θα οδεύσουν προς τα οινοποιεία.
Σε γενικές γραμμές ο τρύγος είναι πρώιμος και έχει ξεκινήσει στα νησιά του Αιγαίου Σάμο, Λήμνο, Σαντορίνη στα οποία (Σάμο, Λήμνο) η παραγωγή φαίνεται να είναι καλύτερη από την περσινή και ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαντορίνη και την Πάρο, νησιά στα οποία η ανομβρία έχει περιορίσει τους όγκους σε συνδυασμό με τη χρόνια ανομβρία που παρατηρείται από τα προηγούμενα χρόνια.
Στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες η κατάσταση είναι οριακή για τα οινοστάφυλα, με κοινό παρανομαστή τις πολλαπλές φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της φυτοτοξικότητας, όταν πρόκειται για διψήφιο αριθμό παρεμβάσεων. Στη Νεμέα οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει περονόσπορο και το αγιωργήτικο δείχνει να έχει πληγεί από 10%-20% μέχρι τώρα.
Το ωίδιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα (27 οC) απειλεί τη Βοιωτία, ενώ τις πρώιμες ποικιλίες της Αχαΐας έχει πλήξει ο βοτρύτης και ο περονόσπορος. Η Αττική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αλλά ο τρύγος αργεί, οι καιρικές συνθήκες δεν παρουσιάζουν καμία κανονικότητα, ενώ είναι και ασυνήθιστες για την περίοδο που διανύουμε, γεγονός που ισχύει για όλη την Ελλάδα.
Παρόμοια εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις, όχι απαραίτητα έντονες έχουν προκαλέσει ασθένειες που κυρίως πλήττουν τις πρώιμες ποικιλίες.
Το ίδιο σενάριο εκτυλίσσεται και στα νησιά του Ιονίου στα οποία η Κορινθιακή σταφίδα (Ζάκυνθος) και το Μοσχάτο, Μαυροδάφνη (Κεφαλλονιά) επλήγησαν από ωίδιο, βοτρύτη και περονόσπορο, ασθένειες που ήταν υπό έλεγχο στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι ασθενείς συνεχείς όμως βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, περιόρισαν τις δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης.
Ο όγκος των βροχοπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις «απαγορεύει» την πρόσβαση στα αμπέλια με προφανείς συνέπειες και είναι αυτονόητο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από άποψη καιρικών συνθηκών θα κρίνει τη φετινή συγκομιδή.
Για μια ακόμη φορά είναι κρίσιμο οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να εντείνουν τους ελέγχους κατά την περίοδο του τρύγου, ειδικά των φορτίων με σταφύλια που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν και οδεύουν για την παραγωγή «χυμού σταφυλής». Αυτό θα καθορίσει και τις τιμές των σταφυλιών, αφού ο χυμός σταφυλής εύκολα μετατρέπεται σε κρασί, συνεπώς οι έλεγχοι πρέπει να εστιασθούν στην έξοδο του προϊόντος από τα χυμοποιεία.
Οι πρακτικές αυτές μαζί με την απόγνωση που έχει επιφέρει στα συνεταιριστικά οινοποιεία, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί σε συνδυασμό με την παραοικονομία που έχει προκαλέσει, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα, που φαίνεται ότι δε θα δώσει πλέον άλλα περιθώρια ανοχής, αφού το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους που θεσπίζει σε βάρος των νόμιμα ενεργούντων.
Η αυθαιρεσία και η απουσία ελέγχων άλλωστε είχαν πρόσφατα τόσο τραγικά αποτελέσματα…