κρασι

Οι λιγότερο ελκυστικές αγορές κρασιού στον κόσμο

Μπορεί η Κίνα, η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των εξαγωγέων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν προορισμοί που δεν θεωρούνται ελκυστικοί σύμφωνα με το πρόσφατο βαρόμετρο της Prowein.

Το βαρόμετρο της παγκόσμιας αγοράς οίνου συντάσσεται από το Πανεπιστήμιο Geisenheim και εξετάζει όλες τις τρέχουσες τάσεις: την ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για νέους αμπελώνες αλλά βασικό στοιχείο παραμένει ο κατάλογος των αγορών που θεωρούνται προτεραιότητες για εξαγωγή και εκείνων που σχεδιάζονται ως αναδυόμενες.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή καινοτομεί με την ανάδειξη των εισαγωγέων χωρών οίνων με τη χαμηλότερη σημερινή ελκυστικότητα και τις χαμηλότερες προοπτικές για το μέλλον.

Με βάση την έρευνα των πρώτων από τους 2.364 εμπόρους κρασιού σε 46 χώρες, η έκθεση κατατάσσει ως λιγότερο ελκυστική αγορά κρασιού αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιτίας κυρίως της ασάφειας του Brexit, τις δυσκολίες με τη συναλλαγματική ισοτιμία και τους υψηλούς φόρους. Όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη έως το 2021, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι σε χειρότερη θέση.

Οι άλλες δύο λιγότερο ελκυστικές χώρες για τους εξαγωγείς είναι η Γαλλία και η Ισπανία. «Οι εγχώριες αγορές που αφορούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού και είναι κορεσμένες και μάλλον τείνουν να μειώνονται» αναφέρει η μελέτη, εκτιμώντας ότι «ως εκ τούτου, οι εξαγωγές σε νέες αναδυόμενες αγορές είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστούν οι απώλειες και να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης”.

Αναδυόμενες χώρες

Πρόκειται για τις πιο ελκυστικές χώρες για εξαγωγές κρασιού όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Σκανδιναβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Καναδάς.

«Η ενασχόληση με επιτυχία στις αγορές της Ασίας, που είναι γεωγραφικά και πολιτιστικά απομακρυσμένες, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια για τους ευρωπαίους παραγωγούς οίνου “, σημειώνουν οι γερμανοί ερευνητές. Για τις αναδυόμενες αγορές της επόμενης πενταετίας, η έκθεση επικεντρώνεται στη Σιγκαπούρη, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ