σταφυλι

Οι νότιοι Ευρωπαίοι κατά των αμερικανικών ποικιλιών σταφυλιών

Η πρόταση των Βρυξελλών να επιτραπούν τα ανθεκτικά στα παράσιτα αμερικανικά αμπέλια να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη σε βορρά-νότο, με τις νότιες οινοποιητικές μονάδες της ηπείρου να κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής κρασιού πιστεύουν ότι οι ποικιλίες σταφυλιών της Βόρειας Αμερικής θα καταστρέψουν τη φήμη τους.

Το είδος σταφυλιών Vitis labrusca, το οποίο είναι γηγενές στη Βόρεια Αμερική, βρίσκεται στο κέντρο της μάχης.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan πρότεινε την άρση της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης αυτών των ποικιλιών, στο πλαίσιο των σχεδίων μεταρρύθμισης της γεωργικής πολιτικής του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να βοηθηθούν οι αμπελουργοί να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα και να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Απαγορευμένα σε ολόκληρη την ΕΕ από το 1979, τα στελέχη Vitis labrusca είναι φυσικά ανθεκτικά σε κοινά παράσιτα όπως η Phylloxera. Είναι επίσης ανθεκτικά στο κρύο, που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να φυτευθούν στα βόρεια κλίματα.

Η ιδέα των Βρυξελλών είναι ότι η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους αμπελώνες να επιλέξουν σταφύλια που δεν απαιτούν έντονο ψεκασμό με φυτοφάρμακα. Ο ψεκασμός με λιγότερες χημικές ουσίες θα απαιτεί από τους αγρότες λιγότερα χρήματα.

Δώδεκα χώρες – μεταξύ των οποίων κορυφαίες παραγωγοί της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία – αντιτίθενται στην ιδέα του Hogan και δηλώνουν την ανάγκη να προστατευθεί η φήμη για την ποιότητα που έχουν δημιουργήσει τα ευρωπαϊκά κρασιά μεταξύ των καταναλωτών παγκοσμίως.

Μόνο οι υπουργοί από τις βόρειες χώρες – τη Φινλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο – συμφώνησαν με την ιδέα. Η Γερμανία φάνηκε επίσης πιο θετική από ό, τι άλλες χώρες σχετικά με την πρόταση.