Τρίτη , 26 Σεπτέμβριος 2017
Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους αμπελώνες – Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016

Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους αμπελώνες – Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016

7,5 εκατ. εκτάρια αμπελώνων καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2016, με τα μισά από αυτά να βρίσκονται σε 5 χώρες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • την Ισπανία (13%),
  • την Κίνα (11%),
  • τη Γαλλία (11%),
  • την Ιταλία (9%) και
  • την Τουρκία (6%).

Στις πρώτες τέσσερις χώρες, τα καλλιεργήσιμα αμπέλια παράγουν αλκοολούχα προϊόντα (κυρίως οίνους), στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτά παράγουν κυρίως σταφύλια και σταφίδες.

Από το 2000 παρατηρείται μία μείωση της καλλιεργήσιμης με αμπέλια επιφάνειας στην Ευρώπη, στην Τουρκία και στο Ιράν, ενώ αντίθετα σημειώνεται αύξηση στις αμπελοκαλλιέργειες στην Κίνα. Αντίθετα οι ΗΠΑ και η πλειονότητα των χωρών του Νότιου ημισφαιρίου διατηρούν σταθερές τις εν λόγω εκτάσεις.

Παγκόσμια παραγωγή οίνου

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), η παγκόσμια παραγωγή οίνου κατά το 2016 ανήλθε σε 267 εκατ. εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7,9% σε σχέση με το 2013 (290 εκατ. εκατόλιτρα) και κατά 3% σε σχέση με το 2015 (276 εκατ. εκατόλιτρα). Το συγκεκριμένο έτος χαρακτηρίσθηκε από ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες σε αρκετές χώρες.

Συγκεκριμένα:

  • 50,9 εκατ. εκατόλιτρα οίνου παρήχθησαν στην Ιταλία,
  • 43,5 εκατ. εκατόλιτρα στη Γαλλία,
  • 39,3 στην Ισπανία,
  • 23,9 εκατ. εκατόλιτρα στις ΗΠΑ,
  • 13 εκατ. εκατόλιτρα στην Αυστραλία,
  • 11,4 εκατ. εκατόλιτρα στην Κίνα,
  • 10,5 εκατ. εκατόλιτρα στη Ν. Αφρική,
  • 10,1 εκατ. εκατόλιτρα στη Χιλή και
  • 9,4 εκατ. εκατόλιτρα στην Αργεντινή.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η παραγωγή οίνου κατά το 2016 αυξήθηκε ελαφρώς στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ σημείωσε μείωση στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία και στη Ρουμανία.

Στον υπόλοιπο κόσμο, αυξημένη παραγωγή οίνου το 2016 είχαν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ μειωμένη η Αργεντινή, η Ν. Αφρική, η Βραζιλία και η Χιλή, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του OIV, ανήλθε το 2016 σε 2,6 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένη ελαφρώς (+4%) σε σχέση με 2,5 εκατ. εκατόλιτρα το 2015. Ωστόσο, η παραγωγή οίνου στη χώρα μας μειώθηκε κατά 21,2% από το 2013, οπότε και ανέρχονταν σε 3,3 εκατ. εκατόλιτρα.