Με συνεχείς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στο κόσμο.
Η Σαουδαραβική αγορά τροφίμων είναι η μεγαλύτερη στο σύνολο των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εισαγωγές προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες ζήτησης και κατανάλωσης.
Κατανάλωση τροφίμων σε χιλιάδες τόνους στην Σαουδική Αραβία
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Ο.Ε.Υ. του Γενικού Προξενείου στην Τζέντα ο τομέας των τροφίμων παρουσιάζει έντονα στοιχεία συνεχούς ανάπτυξης με αποτέλεσμα οι εισαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, ανά έτος, σε τρόφιμα να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.
Ελληνικό ελαιόλαδο στη Σαουδική Αραβία
Το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής καταγωγής και οι ελιές – εκτός από τις ελιές Καλαμών οι οποίες κυκλοφορούν ευρέως στην εγχώρια αγορά και βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες Super-Markets, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων – κυκλοφορούν σε μικρές σχετικά ποσότητες χωρίς να είναι ευρέως γνωστά στο καταναλωτικό κοινό.
Από τις επαφές και συναντήσεις του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με ανώτερα και ανώτατα στελέχη και προσωπικό Σαουδαραβικών επιχειρήσεων που είναι γνώστες της αγοράς και των καταναλωτικών συνηθειών και διατροφής του πληθυσμού, προκύπτει ο εντονότατος ανταγωνισμός που επικρατεί στην Σαουδαραβική αγορά ελαιολάδου. Το καταναλωτικό κοινό προτιμά τα περισσότερα φθηνά προϊόντα χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ποιότητα του προϊόντος.
Το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρόλη την εξαιρετική ποιότητά του και τα συστατικά που περιέχει για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν μπορεί να ανταγωνισθεί άλλα ομοειδή ελαιόλαδα, τα οποία αν και χαμηλής ποιότητος, προτιμώνται από τους καταναλωτές λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους.
Η εγχώρια Σαουδαραβική αγορά κυριαρχείται από ελαιόλαδα που εισάγονται, κυρίως σε μορφή χύμα και συσκευάζονται στην Σαουδική Αραβία. Κύριοι προμηθευτές αυτής της μορφής ελαιολάδου είναι η Συρία, η Τουρκία, ο Λίβανος και σχετικά πρόσφατα η Τυνησία. Σε λιγότερες ποσότητες εισάγεται επίσης ελαιόλαδο χύμα από άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και άλλες.
Παράλληλα εισάγονται και ποσότητες συσκευασμένου ελαιολάδου, σε συσκευασίες των 500ml ή 750ml, προϊόν που διατίθεται σε κοινωνικές τάξεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς και κατανάλωσης του προϊόντος αυτού.
Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχει και εσωτερική παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές των βορείων συνόρων της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως στην περιοχή της πόλεως Tobuk.
Eισαγωγές Σαουδικής Αραβίας – Παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρώτης κατηγορίας σε τόνους – 2016