αγελαδα

Ιταλία: Συνεχή αύξηση στις εξαγωγές γαλακτοκομικών – Τα σημαντικότερα ιταλικά τυριά

Η παραγωγή γάλακτος στην Ιταλία χαρακτηρίζεται από διαχρονική σταθερότητα. Η συνολική  παραγωγή κυμαίνεται στους 12,5 εκατ. τόνους από τους οποίους οι 11,5 εκατ. τόνοι αφορούν αγελαδινό γάλα. Στην Ιταλία παράγεται το 7,7% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος στην Ιταλία φθίνει και το 2015 έφθασε τα 49,3 κιλά, όταν ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 ανέρχεται στα 63,2 κιλά.

Όσον αφορά την παραγωγή τυριού η εικόνα είναι διαφορετική. Από 464.000 τόνους το 2010 έφθασε το 2016 στους 523.500 τόνους σημειώντας συνεχή αύξηση.

Η αύξηση της παραγωγής τυριού ωστόσο δε συνοδεύεται από την αύξηση της εγχώριας κατατάλωσης. Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στην Ιταλία, παρόλο που βρίσκεται υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (18,3 κιλά) σημείωσε ελαφρά κάμψη, φθάνοντας τα 21,5 κιλά το 2015, έναντι 22,3 κιλά το 2013.

Οι εξαγωγές ιταλικού τυριού ανήλθαν το 2016 σε 2,4 δις ευρώ (+8,6% σε σχέση με 2015) με σημαντικότερες χώρες προορισμού:

  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • ΗΠΑ
  • Ην. Βασίλειο
  • Ελβετία

Τα σημαντικότερα τυριά που παράγονται στην Ιταλία  είναι:

  • Grana Pandano
  • Parmegiano Reggiano
  • Gorgonzola
  • Mozzarella di bufala
  • Pecorino Romano
  • Asiago

Γιαούρτι

Ειδικότερα για το γιαούρτι, η ετήσια εσωτερική κατανάλωση φαίνεται να είναι σταθερή, περί τα 497,5 χιλ. τόνους, ή περίπου 8 κιλά ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται στα γιαούρτια με ένδειξη «χωρίς»: χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη κλπ, σε βάρος του παραδοσιακού γιαουρτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική παραγωγή γιαουρτιού στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η πρώτη είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Στόχος είναι η περιεκτικότητα της ζάχαρης να είναι λιγότερο από 13% και των πρόσθετων γλυκαντικών λιγότερο από 8,5%. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η έμφαση στα προβιοτικά.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών το 2016 ανήλθαν σε 2,8 δις ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2015 και αντιπροσωπεύουν το 9% των εξαγωγών μεταποιημένων αγροτικών τροφίμων της χώρας.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου είναι σημαντικές και συνεχώς αυξανόμενες, αφού σε σχέση με το 2006 η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε 73% και ο όγκος κατά 44%.

Σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα Assolatte, σημαντικό ρόλο στην θετική πορεία των εξαγωγών γαλακτοκομικών παίζουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα η συμφωνία με τον Καναδά αναμένεται να φέρει σημαντικές ωφέλειες για τον κλάδο, αφού αυξάνονται οι ποσοστώσεις προϊόντων στα οποία επιβάλλεται μηδενικός δασμός (από 13 χιλ. τόνους σε 31 χιλ. τόνους εντός 6ετίας) και ενισχύεται η προστασία 11 ιταλικών προϊόντων ΠΟΠ. Επιπλέον ο Καναδάς θεωρείται εφαλτήριο για την αγορά των ΗΠΑ.

Επίσης η Assolatte παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, και είναι αισιόδοξη παρά την απροθυμία της Ιαπωνίας να απελευθερώσει την αγορά γαλακτοκομικών της. Ομοίως αντίστοιχη συμφωνία με την Κίνα έχει μεγάλη σημασία για τον κλάδο, διότι θα αφορά περισσότερο από 100 ιταλικά προϊόντα ΠΓΕ.

Στοιχεία από έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία