ellinikigeorgia

Τα συμπεράσματα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία εκπρόσωπων φορέων και θεσμών, επιτυχημένων επιχειρηματιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, στελεχών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και  σύμβουλων διεξήχθησαν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, οι εργασίες του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα “Καλλιεργώντας την Ανάπτυξης ή «Αγρανάπαυση»;“ στον Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, χορηγός επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, ήταν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Γιάννης Περλεπές  ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την προϋπόθεση ότι θα μετασχηματιστεί σύμφωνα με τις νέες επιταγές, θα αναπτύξει νέο μοντέλο λειτουργίας και θα υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι «ο αγροτικός τομέας πρέπει να μπει ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα και έχει γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα δεν πάμε πουθενά» και ότι για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης για τον αγροτοδιατροφικό τομέα αξιοποιείται κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά σε μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση της στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, όπως: κάρτα αγρότη, αποπληρωμές αγροτικών προϊόντων, νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, εργόσημο, κτλ.

Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι « λαμβάνοντας υπόψη την ευφυή αμφισημία ή και πολυσημία του τίτλου αυτού του συνεδρίου θα έλεγα το εξής: Τη γη, όπου και όταν χρειάζεται, θα της δώσουμε την αναγκαία αγρανάπαυση. Εμείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να περάσουμε σε αγρανάπαυση».

Στις ρυθμίσεις και ενέργειες που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και την οικονομία της υπαίθρου αναφέρθηκε και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 2016 δόθηκαν στους αγρότες 3,7 δισ. ευρώ για πληρωμή ενισχύσεων, που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008, ενώ φέτος θα προκηρυχθούν νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Η κυρία Παπανάτσιου ότι διασφαλίστηκε η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες. «Η Εθνική Σύνταξη σε συνδυασμό με την ανταποδοτική δημιουργεί τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης για όλους τους αγρότες» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «διασφαλίσαμε το αφορολόγητο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης, υπενθύμισε ότι οι συνολικοί πόροι (εθνικοί και κοινοτικοί) που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και τόνισε ότι  το νέο ΠΑΑ, σε συνδυασμό με τον συνολικότερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και θα θέσουν τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

«Σε μια κοινωνία που μέσα σε λίγα χρόνια χάνει σημαντικό μέρος της ευημερίας της, η αγροτική οικονομία αποτελεί σημαντικό στήριγμα και εφαλτήριο ανάπτυξης»  τόνισε κατά τη ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Νίκος Αντώνογλου προσθέτοντας ότι «η νέα αγροτική επιχειρηματικότητα έχει απόλυτη ανάγκη τις συλλογικές προσπάθειες. Τα επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με τις επιχειρηματικές μονάδες που δημιουργούν, τις καινοτόμες παραγωγικές και εμπορικές δράσεις θα πρέπει να αποτελούν οδηγό και πρότυπο για όλους τους δραστήριους παραγωγούς».

Η Βουλευτής Νομού Σερρών της Ν.Δ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι στην πρόκληση της απελευθέρωσης της δυναμικής του  αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, η ΝΔ απαντά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, σε επίπεδο οικονομικό, θεσμικό και οργανωτικό, για τη δημιουργία του απαιτούμενου αναπτυξιακού αποτυπώματος, για πολιτικές ελάφρυνσης των δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μείωσης του κόστους παραγωγής, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες – αγρότες και συνεταιριστικούς φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης  ανέφερε ότι η αναστροφή της φθίνουσας πορείας της ελληνικής γεωργίας δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επιδοτήσεις που αγγίζουν το 50% του αγροτικού εισοδήματος, αλλά απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Και για τούτο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσει με σχέδιο και μεθοδικότητα στον επαναπροσδιορισμό της πορείας και την αξιοποίηση όλων όσων έχουν τη γνώση και την εμπειρία να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια: έμπειρα στελέχη του Υπουργείου, τα λαμπρότερα μυαλά των ΑΕΙ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση  και πάνω από όλα οι παραγωγοί, μέσω των πιο αναγνωρισμένων εκπροσώπων τους ανά κλάδο.

Γρήγορο Internet και για ελληνική ύπαιθρο είναι ο στόχος του αναπτυξιακού έργου «Rural Broadband», το οποίο αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών μέσω οπτικών ινών σε περισσότερες από 2.240 αγροτικές και νησιωτικές «Λευκές Περιοχές» της ελληνικής επικράτειας. Το «Rural Broadband» παρουσίασε αναλυτικά ο Διευθυντής ΟΤΕ Rural South & ΟΤΕ Rural North Μάνος Μανουσάκης, είναι έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας A.Ε., υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, τη σχεδίασή του ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η χρηματοδότησή του καλύπτεται από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια ύψους και με τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο, Απόστολος Κλοντζάρης, εστίασε στην αειφόρο γεωργία, επισημαίνοντας ότι η Bayer μέσω των food chain partnerships συμβάλλει στην προστασία και την αύξηση της εσοδείας, ενώ μέσω του fiber chain και ενός ειδικού certification program συνδέει τον παραγωγό με τη μεταποίηση σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, γνωστοποίησε τη συνεργασία της Bayer με τον ξενοδοχειακό όμιλο Grecotel για την απορρόφηση της αγροτικής παραγωγής από διάφορες περιοχές.

Την εμπειρία της χώρας του, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης σε πολλές διαφορετικές πτυχές της αγροτικής παραγωγής, ιδιαιτέρως σε τομείς που αφορούν στις άγονες περιοχές αλλά και τους περιορισμούς ύδατος, μετέφερε ο Itzhak Ben-David, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ. Στην αναλυτική παρουσίασή του έδωσε έμφαση στο ότι η τεχνολογική καινοτομία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε τα μειονεκτήματα του Ισραήλ να μεταλλαχθούν σε πλεονεκτήματα.

Οι θεματικές του συνεδρίου αναπτύχθηκαν σε τέσσερα πάνελ συζήτησης και ανεξάρτητες ομιλίες.

Το σχέδιο δράσης της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανέλυσε η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, και το οποίο περιλαμβάνει πλήθος από εξειδικευμένα εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τραπεζικές ανάγκες, όπως απλές χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, επενδυτικές ανάγκες, χρηματοδότηση αλυσίδων αξίας, την Κάρτα του Αγρότη κ.ά. Επίσης, ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επίπεδο τεχνολογίας της παραγωγής, βαθμού τυποποίησης των προϊόντων και καθετοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αυξήσει την άμεση συνεισφορά του αγροδιατροφικού τομέα στο ΑΕΠ κατά 9,1 δισ. ευρώ.

Στο πλευρό του αγρότη δηλώνει και η Alpha Bank, καθώς η Μαρία Ι. Καραθανάση, Υποδιευθύντρια Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της τράπεζας, τόνισε ότι «αποτελεί στρατηγική και ειλημμένη απόφαση της τράπεζας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με προτεραιότητα τον αγρότη και θα υλοποιηθεί με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα». Επίσης παρουσίασε τη σειρά «Alpha Αγροτική Επιχειρηματικότητα» με εκτενή αναφορά στα «Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας», την «Κάρτα του Αγρότη», τη «Χρηματοδότηση αγροτών που εντάσσονται σε Σχέδια Βελτίωσης για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού», αλλά και τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις αγροεφοδίων.

Ο Rafi Dayan, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας Green 2000 Ltd, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα σχεδιασμού, εγκατάστασης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και διαχείρισης αγροτικών έργων, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του αγροτικού κλάδου στην Ελλάδα και πρότεινε την ίδρυση κέντρων εκμάθησης αγροτοδιατροφικού τομέα για τις αγροτικές περιοχές που θα συμβάλουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

Με ποιους τρόπους μπορεί το Internet of Things να βοηθήσει τους παραγωγούς και στη συμβολή της γεωργίας ακριβείας στις καλλιέργειες εστίασε στην παρουσίασή του ο  Saverio Romeo, Principal Analyst, Beecham Research, Επισκέπτης Διδάσκων και Ερευνητής στο Birkbeck College του Λονδίνου.

Η συζήτηση του πρώτου πάνελ είχε δύο βασικούς άξονες. Στον πρώτο συζητήθηκαν οι αδυναμίες και οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία να αυξήσουν τις αποδόσεις  και τη δυναμική τους που οφείλονται είτε σε εγγενείς των κλάδων παράγοντες είτε σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η υψηλή φορολογία και το υψηλό κόστος παραγωγής. Στον δεύτερο συζητήθηκαν οι δομές του αγροτικού κλάδου και κυρίως οι συνεταιρισμοί, των οποίων οι εκπρόσωποι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αλλά και διατύπωσαν το αίτημα για μακροπρόθεσμη στρατηγική ―τουλάχιστον έως το 2030― στο πλαίσιο των νέων συνθηκών της αγοράς με στόχο να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας του κλάδου. Στο πάνελ, που συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Γιάννης Περλεπές, συμμετείχαν οι: Γιώργος Ανέστης Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Η ΠΙΝΔΟΣ, Στέλιος Δρυς Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, foodstandard, Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος, Α.Σ. Ένωση Αγρινίου, Θανάσης Παπαθανασόπουλος Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας, Νικήτας Πρίντζος Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και Θανάσης Τσιοτίνας Πρόεδρος, Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας “Η ΕΝΩΣΗ”.

Στη συζήτηση του δεύτερου πάνελ αναφέρθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη συνεργειών με εκπαιδευτικούς φορείς και ιδρύματα για την εντατικοποίηση της έρευνας και τη διασύνδεσή της με την παραγωγή ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες παραγωγής, η τόνωση των εξαγωγών, η συνέργειες μεταξύ του αγροδιατροφικού κλάδου με άλλους οικονομικούς κλάδους (π.χ. τουρισμός, εστίαση) και στόχο την ανάδειξη της αξία των τοπικών γεωργικών προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας από τον Μισαήλ Καραστέργιο, Προϊστάμενο Πρώτων Υλών και Υλικών Συσκευασίας, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ως μια win-win πρακτική που βελτιώνει το εισόδημα του παραγωγού, τονίζοντας ότι η εταιρεία του πέτυχε τον στόχο της παραγωγής ελληνικής μπύρας με τη χρήση 100% κριθαριού που παράγεται στην Ελλάδα από Έλληνες παραγωγούς. Στο πάνελ, που συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Γιάννης Περλεπές, συμμετείχαν οι: Χρήστος Γιαννακάκης Πρόεδρος, Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Νομού Ημαθίας, Νίκος Δασκαλάκης Πρόεδρος, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Περιφερειακός Σύμβουλος (Περιφέρεια Κρήτης), Εντεταλμένος σε ζητήματα Πρωτογενούς Τομέα, Μάρκος Καφούρος Πρόεδρος, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων- Santo Wines, Απόστολος Κλοντζάρης, Γενικός Διευθυντής, Τομέας Επιστήμης Γεωργίας, Bayer για Ελλάδα και Κύπρο, Πολύδωρος Ξενικάκης, Εμπορικός Διευθυντής, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος, Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Στην τεχνολογία και την καινοτομία που μπορούν να μιεώσουν το κόστος παραγωγής και να διευκολύνουν την εργασία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα επικεντρώθηκαν οι παρουσιάσεις και η συζήτηση του τρίτου πάνελ. Αναπτύχθηκαν καλές πρακτικές που ακολουθούν σε έργα τους άλλες χώρες, όπως τα θερμοκήπια από γυαλί, η χρήση ρομποτικής, το Internet of Things, οι αισθητήρες που τοποθετούν στη ή στα ζώα. Στη συζήτηση πάνελ, την οποία συντόνισε η Λέττα Καλαμαρά, δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής, συμμετείχαν οι: Rafi Dayan, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας Green 2000 Ltd, Σπυρίδων Μάμαλης Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο  Θωμάς Μπαρτζάνας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και ο  Saverio Romeo, Principal Analyst, Beecham Research, Επισκέπτης Διδάσκων και Ερευνητής στο Birkbeck College του Λονδίνου.

Ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης του τέταρτου πάνελ ήταν αυτά που απασχολούν τον κλάδο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα όπως οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων ΠΟΠ και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Γιάννης Σάρρος, συντάκτης του Υπαίθρου Χώρας κα παρουσιαστής του STAR TV Κεντρικής Ελλάδας, συμμετείχαν οι: Τάσος Αντωνίου Πρόεδρος, Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου-«ΒΟΣΚΟΣ», Χρήστος Αποστολόπουλος Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων/ΣΕΒΓΑΠ, Νίκος Βαλλής Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών, Αντώνης Γραβάνης Διευθυντής Αγροτικών Προϊόντων-Τροφίμων & Ποτών, Enterprise Greece, Ιωάννης Καμπούρης, Καθηγητής-Συγγραφέας, Πρόεδρος E-LA-WON,  Νίκος Κουτλιάμπας Πρόεδρος, Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π Βελβεντού, Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου/ΣΕΒΙΤΕΛ, και Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο θα βρείτε εδώ