Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά και χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά και χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Οδηγίες σχετικά με τα Υλικά και Αντικείμενα που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με Τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.) εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.

Στην κατηγορία των Υ.Α.Ε.Τ. ανήκει ένα σύνολο προϊόντων όπως:

  • επιτραπέζια σκεύη (π.χ. ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, κούπες κ.α.),
  • μαγειρικά σκεύη (π.χ. κατσαρόλες, τηγάνια κ.α.),
  • αντικείμενα αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων (π.χ. τάπερ, μπουκάλια, αλουμινόχαρτο, διαφανής μεμβράνη, χαρτί ψησίματος, σακούλες τροφίμων κ.α.) και
  • είδη παιδικής διατροφής (π.χ. μπιμπερό, πιπίλες κ.α.).

Τα προϊόντα αυτά παράγονται από υλικά, όπως το γυαλί, το πλαστικό, τα μέταλλα και κράματα αυτών, τα κεραμικά, το χαρτί, τις σιλικόνες, κ.α. και ελέγχονται κατά την παραγωγή τους σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, από την παραγωγή έως και τη λιανική πώληση.

Οι εν λόγω οδηγίες αφορούν στο τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές :

  • στην επισήμανση των προϊόντων αυτών κατά την αγορά τους στη λιανική καθώς και
  • στον τρόπο χειρισμού τους ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΦΕΤ εδώ