ακτινιδιο

Το ελληνικό ακτινίδιο στην Ισπανία

Η πρώτη καλλιέργεια στα εδάφη της Ισπανίας, έγινε το 1962 στη Γαλικία, όπου συνολικά φυτεύτηκαν 100 θάμνοι ακτινιδίου. Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε εντός των επόμενων ετών, η καλλιέργειά του άρχισε να εξαπλώνεται.

Σήμερα, στη Κοινότητα της βορειοδυτικής Ισπανίας, παράγεται περισσότερο από το 50% της συνολικής συγκομιδής. Το περιβάλλον και το έδαφος της συγκεκριμένης Κοινότητας κρίνονται ως καταλληλότερα για την καλλιέργεια και την καρποφορία του εν λόγω φρούτου. 

Αν και η παραγωγή ακτινιδίου στα εδάφη της Ισπανίας παραμένει μικρή, οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για το εν λόγω προϊόν λόγω της γεύσης του αλλά και των θρεπτικών του συστατικών. Να σημειωθεί ότι στην Ισπανία, η μέση ετήσια ατομική κατανάλωση είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Σε σύγκριση με τις μεγάλες χώρες παραγωγούς, όπως είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία, η Χιλή αλλά και η Ελλάδα, η παραγωγικότητα της Ισπανίας στο συγκεκριμένο προϊόν είναι αρκετά χαμηλότερη με αποτέλεσμα  οι μεγαλύτερες ποσότητες να είναι εισαγόμενες από τις παραπάνω χώρες-παραγωγούς.

Ωστόσο, τα τελευταία έτη, παρατηρείται μία μικρή αύξηση της εσοδείας ακτινιδίου από την Ισπανία. Για το 2020, η σοδειά αυτή έφθασε τους 27.613 τόνους, αποτελώντας ιστορικό υψηλό εννέα ετών.

Σύμφωνα με μελέτη του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη η Ισπανία θεωρείται ελκυστική χώρα για την εξαγωγή του συγκεκριμένου φρούτου, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή, οι τιμές είναι ικανοποιητικές ενώ παράλληλα η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές και δίκτυα διανομής, τα οποία διευκολύνουν την κατάληξη του προϊόντος γρήγορα και με ασφάλεια στον τελικό τους προορισμό.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερά έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ακτινιδίου στον κόσμο και συγκεκριμένα στην Ισπανία. Η καλή σχέση ποιότητας και τιμής του ελληνικού ακτινιδίου το κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και για το λόγο αυτό η Ισπανία απορροφά μεγάλες ποσότητες από την χώρα μας.

Οι εξαγωγές της χώρας μας στην Ισπανία έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία έτη ενώ η εξαγόμενη ποσότητα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη κατά τη διάρκεια των ετών. Κατά το 2020 οι εξαγωγές της Ελλάδας ξεπέρασαν τα 31 εκ. ευρώ και τους 27.000 τόνους σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά. 

Πληροφορίες από την κλαδική μελέτη για το ακτινίδιο στην Ισπανία από το γραφείο Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη