Οι αναλύσεις των εξαγωγών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 έδειξαν ότι περίπου το 25% όλων των προϊόντων κρίθηκαν ακατάλληλα και το 20% ήταν μολυσμένα με φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ασφάλειας τροφίμων στη χώρα, Μπουλέντ Σικ.
Όπως είπε, συγκέντρωσε τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) τα τελευταία δύο χρόνια και διαπίστωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην Τουρκία. Ήδη, σημείωσε, εντοπίστηκαν 13 απαγορευμένες ουσίες στις εξαγωγές.
Μία από τις ουσίες, το chlorpyrifos ethyl, επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά. Έχει απαγορευτεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια και, παρόλο που η Τουρκία την είχε απαγορεύσει το 2016, η χρήση της συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Διατάχθηκε ανάκλησή της, αλλά δεν έγινε, είπε ο Σικ. Η συγκεκριμένη χημική ουσία συναντάται συχνότερα στις τουρκικές εξαγωγές.
«Οι εντολές απαγόρευσης για ορισμένα από αυτά τα φυτοφάρμακα έχουν δοθεί εδώ και 10 χρόνια, αλλά το ερώτημα παραμένει: Γιατί δεν ανακλήθηκαν; Εάν έχουν ανακληθεί, πώς μπορούν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται;» διερωτήθηκε και ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και Δασοκομίας να δώσει μια σχετική απάντηση.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ