ellinikigeorgia

Βαμβακάδα σε ακτινιδιά: Αποφυγή άσκοπων ψεκασμών – Έγκαιρη καταπολέμηση πριν τη δημιουργία ασπιδίου

Η βαμβακάδα αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της ακτινιδιάς. Έχει τρεις γενιές το έτος και προσβάλλει τον κορμό, τους κλάδους και τους καρπούς. Την περίοδο της άνοιξης εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός μετακινούμενων ακάλυπτων προνυμφών.

Το έντομο απορροφά χυμούς από το φυτό με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένισή του. Προχωρημένη προσβολή μπορεί να προκαλέσει ξήρανση σε κληματίδες, βραχίονες ακόμη και σε ολόκληρα φυτά.

Σημαντικές είναι οι ζημιές στους καρπούς όπου στα σημεία προσβολής πληγώνεται η επιδερμίδα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σήψεις, να μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των καρπών και να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και η εμπορική τους αξία.

Συστάσεις

Καταρχήν το πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγκατάσταση του οπωρώνα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από προσβολή από κοκκοειδή έντομα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την παρουσία και την εξέλιξη του πληθυσμού του εντόμου.

Η παρακολούθηση εμφάνισης και διακύμανσης πληθυσμού πραγματοποιείται με φερομονικές παγίδες για τα ενήλικα και με κολλητικές ταινίες διπλής όψεως (≈10 εκ) σε λεπτά κλαδιά για την παρακολούθηση της εμφάνισης των ερπουσών προνυμφών.

Οποιαδήποτε επέμβαση με εντομοκτόνα για να είναι επιτυχής πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν οι νεαρές προνύμφες 1ης και 2ης ηλικίας.

Όπως για τα περισσότερα κοκκοειδή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εναντίον των ερπουσών προνυμφών. Αν υπάρχει πυκνός πληθυσμός ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων ερπουσών την άνοιξη και ο δεύτερος 2 εβδομάδες αργότερα. Σε περιπτώσεις όχι πυκνών πληθυσμών ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται 7-10 μέρες μετά την εμφάνιση των ερπουσών.

Ο ψεκασμός πρέπει να καλύπτει κάθε σημείο του δένδρου και προτείνεται να γίνεται μόνο στα δένδρα που έχουν προσβολή ώστε να διαφυλάσσονται οι φυσικοί εχθροί των εντόμων.

Για την υποστήριξη της δράσης των παρασιτοειδών και αρπακτικών συστήνεται η αποφυγή ψεκασμών όταν η προσβολή είναι ακόμη ήπια και των άσκοπων ψεκασμών.

Κατάλληλη περίοδος για τη χημική καταπολέμηση του εχθρού είναι η περίοδος που εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός ακάλυπτων μετακινούμενων προνύμφων (Απρίλιος-Μάιος). Αργότερα οι προνύμφες αποκτούν προστατευτικό κάλυμμα (ασπίδιο) το οποίο είναι ικανό να τις προστατεύσει από το υγρό των ψεκασμών και έτσι η καταπολέμησή τους να είναι πολύ δύσκολη και αναποτελεσματική.

Οποιαδήποτε επέμβαση με εντομοκτόνα για να είναι επιτυχής πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν οι νεαρές προνύμφες 1ης και 2ης ηλικίας και μετά από προσεκτική παρακολούθηση του εντόμου.

Βιολογική καταπολέμηση

Για την αντιμετώπιση της προσβολής με βιολογική καταπολέμηση προτείνεται η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Encarsia (Prospaltella) berlesei, και των αρπακτικών Chilococus bipustulatus & Lindorus lophanthae. Η διάθεση των φυσικών εχθρών της  βαμβακάδας δεν είναι πάντοτε  εξασφαλισμένη.