ελαιολαδο

Βραζιλία: Χιλιάδες νοθευμένα ελαιόλαδα αποσύρθηκαν από την αγορά

Χιλιάδες φιάλες ελαιόλαδου που κυκλοφορούσαν στην Βραζιλιάνικη αγορά αποσύρθηκαν τον Δεκέμβριο λόγω νοθείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Βραζιλία,  αποσύρθηκαν 150 χιλιάδες φιάλες ελαιολάδου από 24 ετικέτες (κυρίως εγχώριες).

Διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω φιάλες ήταν νοθευμένες με λάδι σόγιας. Σημειώνεται ότι η πιο συνηθισμένη απάτη στην εμπορία ελαιολάδου, στην Βραζιλία, είναι η ανάμειξη σογιέλαιου με τεχνητά χρώματα και γεύσεις που προσομοιώνουν στο ελαιόλαδο.

Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις που το εξευγενισμένο ελαιόλαδο διατίθεται στην αγορά ως έξτρα παρθένο.

Ειδήσεις για κατασχέσεις και αναστολές πωλήσεων νοθευμένων ή πλαστών ελαιολάδων έχουν γίνει επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια. Από το 2012, οι εισαγωγείς διαμαρτύρονται για ακατάλληλη σήμανση και «μεγάλη απάτη» από παράνομους ανταγωνιστές, που νοθευουν το παρθένο ελαιόλαδο με τη χρήση πυρηνελαίου ή ανάμειξη άλλων ελαίων (σόγιας).

Τα μέτρα για την προστασία του ελαιολάδου θεωρουνται από παράγοντες του κλάδου ως αναποτελεσματικά και προτείνεται η απαγόρευση της εισαγωγής χύμα ελαιολάδου προς εμφιάλωση στη χώρα ή τον περιορισμό του σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας έως πέντε λίτρων. Μέτρο παρόμοιο με αυτό που έχει ήδη υιοθετηθεί στα εισαγόμενα κρασιά που έρχονται στη Βραζιλία.

Προτείνεται, επίσης, οι συσκευασίες να σφραγίζονται από τον εξαγωγέα, χωρίς δυνατότητα ανοίγματος πριν το προϊόν φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Ένα άλλο μέτρο που προτείνεται είναι η απαγόρευση της πώλησης σύνθετων ή μικτών ελαιολάδων προκειμένου να διατηρείται η ταυτότητας του.

Η Βραζιλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας, ακριβώς μετά από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις δύο τελευταίες συγκομιδές 2019-2020 εισήγαγε κατά μέσο όρο 97 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου. Το 90% του ελαιολάδου που καταναλώνεται στη Βραζιλία εισάγεται χύδην σε γαλόνια μεγάλου όγκου, για τη μετέπειτα εμφιάλωση του προϊόντος με χρήση εγχώριων εμπορικών σημάτων. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την πρακτική νοθείας καθώς το ελαιόλαδο χάνει την ιχνηλασιμότητα του κατά την αποθήκευση, τη διανομή και τη συσκευασία, δινοντας την ευκαιρία για παραποίηση.