Σε συμφωνία σχετικά με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις κατέληξαν η κυβέρνηση της Κολομβίας...

Αγροτική μεταρρύθμιση και ειρήνη

Σε συμφωνία σχετικά με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις κατέληξαν η  κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αριστεροί αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό του μακροχρόνιου πολέμου.

Η συμφωνία προβλέπει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την παροχή γης στους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Αυτό είναι εξάλλου ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που οδήγησε αρχικά στη δημιουργία των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, το 1964 ως κομμουνιστικό αγροτικό κίνημα μεταρρύθμισης, και κατόπιν στην έναρξη της εξέγερσης κατά της κεντρικής κυβέρνησης .

Η αγροτική μεταρρύθμιση είναι η πρώτη από τις πέντε βασικές παραμέτρους που πρέπει να επιτευχθούν για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ειρήνης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ένα θετικό σημάδι για την επιτυχία των ευρύτερων συνομιλιών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί «πόση γη» θα πρέπει να δοθεί σε ακτήμονες ή σε κατοίκους αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με τον ντε λα Κάλε, επικεφαλή διαπραγματευτή της κυβερνητικής πλευράς, θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης και παραχώρησης εδαφών στους φτωχούς της υπαίθρου, αλλά ταυτόχρονα, οι ιδιώτες γαιοκτήμονες δεν θα χάσουν την περιουσία τους. «Νομικά οι γαιοκτήμονες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», ανέφερε.

Τη συμφωνία χαιρέτησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε λόγο για  «σημαντικό επίτευγμα και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Παραμένουν πάντως πολλά εμπόδια για τη συνολική επίτευξη συμφωνίας, όπως η πολιτική συμμετοχή της FARC.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν επίσημα στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 στο Όσλο, και συνεχίστηκαν στην Αβάνα στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου έτους . Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ελπίζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters