Τόσο δραστική αλλαγή δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη περιοχή...

Θερμοκρασίες: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας στην υφαλοκρηπίδα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών των ΗΠΑ και του Καναδά άγγιξαν πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 150 ετών.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη θερμοκρασία που κατεγράφη μέσα στο 2012 ήταν 14 βαθμοί Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1951, ενώ η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν χαμηλότερη από 12,4 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι μετρήσεις αυτές εντάσσονται στις αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφονται στον Βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε μετατόπιση αρκετών πληθυσμών ψαριών. «Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτές τις αλλαγές (στην κατανομή των πληθυσμών) είναι πολλοί: ανάμεσά τους είναι η θερμοκρασία, το μέγεθος του πληθυσμού και οι κατανομές τόσο των θηραμάτων όσο και των θηρευτών» διευκρινίζει ο Τζον Χερ από τη NOAA.

Οι θερμοκρασίες κατεγράφησαν μέσω δορυφόρων και μετρήσεων από πλοία. Κατά τη NOAA, η αύξηση των επιφανειακών θερμοκρασιών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1854, οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Η υπηρεσία επισημαίνει ότι τόσο δραστική αλλαγή δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη περιοχή του Ατλαντικού, παρότι τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι σταθερά υψηλότερες.