του Περικλή Διαμαντόπουλου. Η παραγωγή στο Grasse αντιστοιχεί στο 50 % της παραγωγής της Γαλλίας και περίπου στο 7-8 % της συνολικής παγκόσμιας δραστηριότητας. Γνωστές εταιρείες (όπως η Chanel) έχουν εγκατασταθεί

Μια βόλτα στο Grasse – Galimard perfumerie!

του Περικλή Διαμαντόπουλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Το Grasse βρίσκεται στη Ν.Γαλλία και είναι η πρωτεύουσα της αρωματοποιϊας.

Η βιομηχανία των αρωμάτων έχει εγκατασταθεί στην περιοχή αυτή από το 1747 από τον Jean de Galimard. Παράγει περισσότερα από τα 2/3 των φυσικών αρωμάτων στη Γαλλία και έχει ετήσιο τζίρο 600 εκ. ευρώ. Το μικροκλίμα της περιοχής ήταν η αιτία να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό η αρωματοποία του. Η πόλη είναι χτισμένη σε 350 m υψόμετρο και απέχει 20 χλμ από την Κυανή Ακτή (Côte d’Azur).

To γιασεμί είναι το άνθος-κλειδί για την δημιουργία αρωμάτων και 27 τόνοι ανθέων αυτού του είδους συγκομίζονται ετησίως στο Grasse. Πολλές «μύτες» (Le nez) έχουν εκπαιδευτεί στο να διαχωρίζουν περισσότερα από 2000 είδη αρωμάτων. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν από το 1970 “essences” για τα τρόφιμα.

Η παραγωγή στο Grasse αντιστοιχεί στο 50 % της παραγωγής της Γαλλίας και περίπου στο 7-8 % της συνολικής παγκόσμιας δραστηριότητας. Γνωστές εταιρείες (όπως η Chanel) έχουν εγκατασταθεί κοντά στο Grasse για να παράξουν αρώματα από γνήσια άνθη τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Ενώ η παραγωγή έφτανε τους 6000 τόνους λουλουδιών γύρω στο 1940, στις αρχές του 2000, δεν ξεπερνούσε τους 30 τόνους. Δυστυχώς μια συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία αρωμάτων δεν θα μπορούσε να μην χρησιμοποιήσει κατά μέρος ή εξ’ολοκλήρου στα προϊόντα της χημικά συθετικά.

Ένα δίκτυο 60 εταιρειών απασχολεί άμεσα 3500 εργαζομένους στο Grasse και επιπλέον 10.000 άνθρωποι ασχολούνται έμμεσα με την αγορά των αρωμάτων. Η κύρια δραστηριότητα της αρωματοποιϊας έγκειται στην παραγωγή νωπών προϊόντων όπως αιθέρια έλαια, κονκρέτες, ρητινοειδή, absolute και μοριακά αποστάγματα και στην παραγωγή συμπυκνωμάτων. Το συμπύκνωμα όταν αραιωθεί κατ’ελάχιστο με 80 % αλκοόλη παράγεται το άρωμα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το αρχαιότερο, στο είδος του, εργοστάσιο είναι αυτό της Κολωνίας (Eau de Cologne), το οποίο εγκαθιδρύθηκε το 1709 από την Giovanni Maria Farina (Farina gegenüber) στην ομώνυμη περιοχή της Κολωνίας. Το σήμα κατατεθέν της είναι η τουλίπα και η δραστηριότητά της συνεχίζεται αδιάλειπτα εώς σήμερα με τους απογόνους 8ης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελληνική Γεωργία