Εάν επιθυμείτε να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας....

Συνέντευξη μέσω Skype

Παρόλο που οι παραδοσιακές συνεντεύξεις διά ζώσης εξακολουθούν να αποτελούν τον κανόνα, είναι γεγονός ότι οι συνεντεύξεις μέσω βιντεοκλήσης κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διαδικασία επιλογής προσωπικού. Εάν επιθυμείτε να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας, οφείλετε να εξοικειωθείτε με αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να νιώθετε άνετα μιλώντας με την οικογένεια και τους φίλους σας μέσω Skype, ωστόσο η συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο απαιτητική από όσο φαντάζεσθε.

Οι συνεντεύξεις μέσω βιντεοκλήσης είναι πλέον γεγονός. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθετε πώς να χαλαρώνετε και να μη νιώθετε άβολα όταν αντικρίζετε τον εαυτό σας στην οθόνη.

Πριν από τη συνέντευξη θα πρέπει να κάνετε μια δοκιμή. Καλέστε ένα φίλο σας στο Skype για να εξασκηθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα σας δοθεί η ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά και παράλληλα θα εξοικειωθείτε με την εικόνα σας στην οθόνη. Ελέγξτε τον φωτισμό, λάβετε υπόψη το φόντο και ελαχιστοποιήστε το παράθυρο στο οποίο απεικονίζεστε για να μην αποσπάται η προσοχή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επεκτείνονται στο εξωτερικό, η επιλογή διεξαγωγής συνεντεύξεων μέσω βιντεοκλήσης αποδεικνύεται ολοένα πιο πρακτική και οικονομική τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για τον υποψήφιο. Πέρα από τη συνέντευξη μέσω Skype, ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα λεγόμενα «ερωτηματολόγια σε μορφή βίντεο». Αποστέλλουν δηλαδή στον υποψήφιο ορισμένες ερωτήσεις και στη συνέχεια του ζητούν να μαγνητοσκοπήσει τις απαντήσεις του. Οι τυποποιημένες συνεντεύξεις μέσω βίντεο διευκολύνουν σημαντικά τους εργοδότες, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις μαγνητοσκοπημένες απαντήσεις όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν και παράλληλα να σχηματίζουν ολοκληρωμένη άποψη για τον υποψήφιο.

Η συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης και το βιογραφικό σας σημείωμα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την προσπάθειά σας να κερδίσετε τις πρώτες εντυπώσεις –κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να εξασφαλίσετε τη δουλειά που επιθυμείτε. Προσπαθήστε λοιπόν να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτήν τη δυνατότητα, ακόμη και εάν η εμφάνισή σας στην οθόνη δεν σας ενθουσιάζει. Χαράξτε εκ των προτέρων τη στρατηγική σας και ακολουθήστε τις συμβουλές που προτείνει το άρθρο του BBC για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων μέσω Skype:

  • επιλέξτε ένα ήσυχο και φωτεινό χώρο μακριά από περισπασμούς. Διαμορφώστε τον χώρο με γνώμονα την εντύπωση που επιθυμείτε να δώσετε

  • βεβαιωθείτε ότι το φόντο που χρησιμοποιείτε δεν θα αποσπάσει την προσοχή του εργοδότη
  • εκμεταλλευτείτε τον διαθέσιμο φωτισμό καθώς ορισμένες διαδικτυακές κάμερες δεν προσφέρουν καλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Βεβαιωθείτε ότι ο εργοδότης είναι σε θέση να διακρίνει καθαρά τα χαρακτηριστικά σας.

  • εάν έχετε υποβάλει αίτηση για μια θέση εργασίας που απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένου ενδυματολογικού κώδικα, ντυθείτε κατάλληλα.

  • προσηλώστε το βλέμμα σας στην κάμερα και φροντίστε να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική!

  • διατηρήστε την ψυχραιμία σας εάν ο εργοδότης επιλέξει να μη θέσει σε λειτουργία τη δική του κάμερα. Ανταποκριθείτε στην πρόκληση και συνεχίστε τη συνέντευξη χωρίς να απενεργοποιήσετε τη δική σας κάμερα. Ενδεχομένως η απουσία οπτικής επαφής να σας διευκολύνει να παρουσιάσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας απερίσπαστοι.

Διαβάστε το άρθρο του BBC εδώ.