Η Γαλλία, η Ελλάδα, και η Ουρουγουάη κέρδισαν 3 χρυσά...

Τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου

Επιμέλεια: Χρήστος Στρατάκης

Τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, του Διεθνούς Διαγωνισμού της Νέας Υόρκης για το 2013, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Διεθνούς Κουζίνας, από τον διοργανωτή της εκδήλωσης και εκδότη των OliveOilTimesκ. Curtis Cord, τον κ. Steve Jenkins της Fairway Market, την ιδρυτή και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου Διεθνούς Κουζίνας, κα. Dorothy Hamilton, και τον επικεφαλής κριτή του διαγωνισμού κ. Gino Celletti, σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός είχε 702 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ως συμμετοχές, 653 από τα οποία παράγονται σε 22 χώρες. Συνολικά 20 χώρες έλαβαν τα 260 βραβεία στις κατηγορίες Best of Class, Χρυσό και Ασημένιο. Οι χώρες που πήραν τα περισσότερα βραβεία ήταν η Ιταλία, με 83 βραβεία, η Ισπανία με 51 βραβεία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36 βραβεία.

Η Ιταλία κέρδισε 8 μεγάλα βραβεία της κατηγορίας Best of Classκαι 51 χρυσά βραβεία. Η Ισπανία ακολούθησε με 3 βραβεία BestofClass, και 27 χρυσά, δύο εκ των οποίων κέρδισε η εταιρεία Aceites Melgarejo. Άλλα 3 βραβεία BestofClassαπονεμήθηκαν στην Αυστραλία, καθώς και 5 χρυσά βραβεία, 2 από τα οποία στην εταιρεία RylstoneAustralianOliveOil. To Περού, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική έλαβαν από ένα βραβείο της κατηγορίας BestofClass.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν συνολικά 21 χρυσά βραβεία, 2 εκ των οποίων έλαβαν τόσο η Fiorello Company και η ApolloOlive Oil. Η Πορτογαλία ακολούθησε με 16 χρυσά βραβεία, και η Κροατία με 8, ενώ η Γαλλία, η Ελλάδα, και η Ουρουγουάη κέρδισαν 3 χρυσά βραβεία η κάθε μία. Οι χώρες που βραβεύτηκαν με ένα χρυσό βραβείο είναι η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Περού, η Σλοβενία, η Τυνησία και η Τουρκία.

Η εταιρεία CobramEstate, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στην Αυστραλία (2.500.000 ελαιόδεντρα σε ελαιώνες συνολικής έκτασης περίπου 60.000 στρεμμάτων!), και η Frantoio Franci της Ιταλίας, κέρδισαν η κάθε μία από 2 βραβεία Best of Class.

Επισκεφτείτε το site της Cobram Estate εδώ.