1000 τρακτέρ «εισβάλουν» στο Παρίσι

1000 τρακτέρ «εισβάλουν» στο Παρίσι

Οι Γάλλοι αγρότες απειλούν να αποκλείσουν αύριο Πέμπτη το Παρίσι με περισσότερα από 1.000 τρακτέρ, εκφράζοντας την απελπισία τους για την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων τους. Η διαδήλωση αυτή, η οποία οργανώνεται κυρίως από το ισχυρό αγροτικό συνδικάτο FNSEA, αντανακλά την δυσφορία των κτηνοτρόφων, που είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται μέχρι του σημείου να τίθενται σε κίνδυνο οι εκμεταλλεύσεις τους.

«Δεν πάει άλλο», λέει ο Σεμπαστιάν Λουζαουέν, πρόεδρος των Νέων Αγροτών του νομού Φινιστέρ (δυτική Γαλλία). «Αν δείξουμε πως μπορούμε να αποκλείσουμε το Παρίσι, ίσως η κυβέρνηση να κινηθεί. Λυπάμαι για τους Παριζιάνους, αλλά έρχονται οι χωρικοί».

Τα τρακτέρ κινούνται εδώ και μια εβδομάδα απ’ όλη τη Γαλλία προς το Παρίσι με μέση ταχύτητα 35 χλμ/ώρα.

Η αστυνομία έχει καλέσει τους αυτοκινητιστές να αναβάλουν τις μετακινήσεις τους μέσα στην πρωτεύουσα και να προτιμήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους θα επιβραδυνθεί σημαντικά το πρωί και αργά το απόγευμα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Μια αντιπροσωπεία περίπου εκατό αγροτών θα μεταβεί αύριο το πρωί στην Εθνοσυνέλευση για να επιδώσει στους βουλευτές τα αιτήματα των αγροτών. Θα εκπροσωπηθεί ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, από τους παραγωγούς δημητριακών μέχρι τους καλλιεργητές τεύτλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πτώση των τιμών της ζάχαρης στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις 22 Ιουλίου ένα έκτακτο πρόγραμμα για τους κτηνοτρόφους ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν περίπου 500 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία.

ΣΚΑΪ/ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο