Κίνα: 150 δις ευρώ για έργα υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας

Κίνα: 150 δις ευρώ για έργα υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας

Η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας (ΝΕΑ).

Συγκεκριμένα, η ΝΕΑ σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια γουάν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 2016 και 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων, η κατασκευή των οποίων προβλέπεται να δημιουργήσει περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ιθύνοντες της ΝΕΑ σχεδιάζουν επίσης να θέσουν σε εφαρμογή επιδοτήσεις για την αγορά αιολικής ενέργειας.

Τα νέα σχέδια αποτελούν συνέχεια της στρατηγικής της Κίνας για την υλοποίηση μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καθιέρωση της χώρας ως παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της «καθαρής» ενέργειας.

Η Κίνα σταδιακά απομακρύνεται από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, και επικύρωσε την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, μαζί με τις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι μάλιστα επέκριναν δημοσίως τον Ντόναλντ Τραμπ για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού.

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα ήταν βραδύτερη φέτος, αλλά η χώρα θα έχει εγκαταστήσει περίπου 30 γιγαβάτ νέων ηλιακών έργων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μέρος αυτής της πρόσθετης παραγωγής ενδέχεται να προέλθει από το γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας που η Κίνα κατασκευάζει στην τοποθεσία της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

Εξάλλου, αν και οι στόχοι έχουν μειωθεί από το αρχικό σχέδιο, η ασιατική χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική ενέργειά της στα 210 γιγαβάτ μέχρι το 2020.