Τα 20 Ελληνικά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν στο NYIOOC 2016

Τα 20 Ελληνικά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν στο NYIOOC 2016

20 ελαιόλαδα από την Ελλάδα βραβεύθηκαν ως «Καλύτερα του Κόσμου» στο Διαγωνισμό Διεθνούς Ελαιόλαδου της Νέας Υόρκης για το 2016 (ΝΥΙΟΟC). Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό συνολικά 180 ελαιόλαδα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα εξαιρουμένου της Ιταλίας, που κατέθεσε 184.

Ο μεγάλος αριθμός των διαγωνιζόμενων αποτελεί μία σαφή ένδειξη πως οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται για την ποιότητα και για την διάκριση του brand του ελληνικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά. Ωστόσο μονάχα 11% από αυτά επιστρέφουν με βραβείο, σε σύγκριση με το περσινό 21% και το 59% της Ιταλίας.

«Το ποσοστό επιτυχίας, που έπεσε από το περσυνό 22% στο 11% αυτή τη φορά, θα οδηγήσει αναμφίβολα πολλούς στο να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις διαδικασίες παραγωγής» δήλωσε ο Curtis Cord, Πρόεδρος του ΝΥΙOOC.

«Οι ΄Ελληνες είμαστε πεισματάρηδες» ανέφερε ένας Έλληνας ελαιοπαραγωγός που παρευρέθηκε στην εκδήλωση Τύπου. «Πολλοί χρειάζεται να αλλάξουν τους τρόπους προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του λαδιού τους, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως είμαστε ήδη οι καλύτεροι. Ο εγωισμός μπαίνει στη μέση».

Τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα για το 2016 εδώ.

« Το περσινό έτος (στα NYIOOC του 2015) νομίζαμε πως είδαμε μία σαφή ανοδική τάση όταν 22% ελληνικά Brand βραβεύθηκαν- μία πολλά υποσχόμενη βελτίωση από το 15% του προηγούμενου χρόνου», ανέφερε ο Curtis Cord, πρόεδρος του NYIOOC. « Η απογοήτευση αυτού του χρόνου θα οδηγήσει αναμφίβολα στην σοβαρή επανεξέταση των τρόπων παραγωγής ελαιόλαδου».

Τα ελληνικά ελαιόλαδα διακρίνονται στα ράφια των καταστημάτων με καινοτόμους τρόπους προώθησης και εντυπωσιακά σχέδια στη συσκευασία.  2 ελαιόλαδα από την Ελλάδα βραβεύτηκαν ως Καλύτερα στη κατηγορία, 8 έλαβαν χρυσά βραβεία και 10 ασημένια.

Ένα από τα ασημένια βραβεία πήγε στο Oliorama Exclusive Bio, ¨ένα ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής από την Αρχαία Ολυμπία. Η Μαρία Σπηλιακοπούλου, που παράγει το Ολιόραμα, ενθουσιάστηκε ακούγοντας την είδηση της νίκης της στη συνέντευξη Τύπου. « Πρόκειται για έναν πολύ πολύ αξιόλογο διαγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όποιος κερδίζει, κερδίζει κύρος». Εκείνη παράγει ελαιόλαδο για 30 χρόνια. « Κάθε μέρος της διαδικασίας [παραγωγής ελαιόλαδου] πρέπει να είναι τέλειο».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι» ανέφερε ο Ντίνος Πιερράκος, που επιστρέφει με ένα Ασημένιο Βραβείο για την οικογένεια του  Laconiko Olio Nuovo, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Τελειοποιημένο πάνω από τέσσερις γενιές, η μοναδική του περιουσία ελιές Κορωνέικες μαζεύονται στην περιοχή Τρινίσα της Λακωνίας, δίπλα από αμμώδεις παραλίες της Νότιας Ελλάδας. Το Λακωνικό είναι αφιλτράριστο, «Το κατακάθι (μούργα κατά τη πελοποννησιακή διάλεκτο) βυθίζεται καθώς το λάδι ταξιδεύει πέρα από τον Ατλαντικό», ανέφερε.

Το Αργάλι, ένα λεπτεπίλεπτο Κορωνέικο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, ήταν μεταξύ των Καλύτερων στη Κατηγορία. Η οργανική και εξαιρετικά βιώσιμη προσέγγιση του Αργάλι εξασφαλίζει τη προστασία των φυσικών πόρων. Δεν χρειάζεται το πότισμα των δέντρων.

Δείτε τη λίστα με τα καλύτερα ελαιόλαδα για το 2016 εδώ.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κατερίνα Βλασσοπούλου