25 νεκροί από τη γρίπη των χοίρων στην Ουκρανία

25 νεκροί από τη γρίπη των χοίρων στην Ουκρανία

Συνολικά 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από γρίπη των χοίρων στην Ουκρανία από την περίοδο έξαρσης της, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς η Τετιάνα Ντιχανόφσκα, διευθύντρια του ουκρανικού κρατικού κέντρου για τη γρίπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Αλεξάντερ Κβιτασβίλι δήλωσε ότι το ξέσπασμα αυτό γρίπης των χοίρων δεν έχει λάβει διαστάσεις που θα το καθιστούσαν επιδημία.

Η Αρμενία ανακοίνωσε επίσης το ξέσπασμα γρίπης των χοίρων αυτήν την εβδομάδα στη χώρα.

Γρίπη των χοίρων και μετάδοση στον άνθρωπο

Η γρίπη των χοίρων είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλλει του χοίρους. Προκαλείται από ένα ιό της γρίπης τύπου Α, H1N1. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις εποχές του χρόνου αλλά είναι συχνότερη το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κανονικά ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν προσβάλλει τους ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η νόσος εκδηλώνεται σε ανθρώπους που έχουν στενή επαφή με χοίρους.

Η γρίπη των χοίρων εκδηλώνεται στους ανθρώπους πολύ σπάνια. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα έχει αυξηθεί ανησυχητικά.

Η μετάδοση του ιού της γρίπης τύπου Α είναι δυνατόν να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης ασθενών που μετάδωσαν τον ιό της γρίπης των χοίρων σε άλλους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε κρέας του χοίρου κινδυνεύουν από τη γρίπη των χοίρων. Η κατανάλωση κρέατος από μολυσμένους χοίρους δεν έχει βρεθεί ότι είναι τρόπος μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους.

Ωστόσο είναι σημαντικό να τηρείται η γενική οδηγία που δίνεται για το ψήσιμο του κρέατος στους 70 βαθμούς. Στη θερμοκρασία αυτή ο ιός της γρίπης των χοίρων όπως και άλλοι ιοί ή βακτηρίδια σκοτώνονται.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη. (Πηγή: medlook.net)